FNV BONDGENOTEN

Arbeidsinspectie zorgt dat treinschoonmakers veiliger werken

Onderzoek van de arbeidsinspectie naar de omstandigheden waaronder treinschoonmakers hun werk doen heeft snel geleid tot een veiliger situatie. Dat is de conclusie van Eddy Stam, bestuurder van FNV Bondgenoten. Begin 2003 stuitten vakbondsbestuurders van de bond op verschillende onvolkomenheden, zoals onveilige instapvoorzieningen, onveilige paden naar de treinen toe, slechte verlichting, te weinig rust en slechte registratie van de werktijden.

Omdat de bond geen gehoor vond bij de betrokken bedrijven, werd de arbeidsinspectie ingeschakeld. Uit inspecties in het hele land bleken de klachten van de bond grotendeels terecht, zo meld de arbeidsinspectie per brief van 22 maart. Naar aanleiding van de klacht heeft de arbeidsinspectie zogenaamde 'handhavingstrajecten' uitgezet voor de uitvoering van het schoonmaakonderhoud van treinen. De ingezette handhavingstrajecten hebben er toe geleid dat er een betere arbeidstijdenregistratie wordt gevoerd, voorzieningen zijn getroffen voor het veilig in en uitstappen, de verlichting is verbeterd en de documentatie en instructie aangaande veiligheid en gezondheid is verbeterd.

FNV Bondgenoten is verheugd dat de interventie van de Arbeidsinspectie de betrokken bedrijven tot inkeer heeft gebracht. Verbeteringen van minder acute aard zijn te verwachten in de uitwerking van de sectorale arboconvenant. Hierin zijn uitgebreide verbeteringsafspraken opgenomen voor deze specifieke werkzaamheden.

Meer informatie:
Eddy Stam, bestuurder FNV Bondgenoten, 06-51406011 Ingrid van den Berg, voorlichter FNV Bondgenoten, 030-2738478

25 mrt 04 15:03