GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 25 maart 2004 14:55
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Bewindslieden onderwijs zijn big spenders

(25 maart 2004)

Een interne verhuizing van de bewindslieden van onderwijs heeft tweehonderdduizend euro gekost. Daarbovenop wordt voor de inrichting van drie werkkamers nog eens 75.000 euro uitgetrokken. GroenLinks keurt deze geldsmijterij voor de werkkamers van bewindslieden af

Ineke van Gent en Kees Vendrik roepen het kabinet op om sobere normen te stellen voor de inrichting van de ministeries. Zij stellen daarover de volgende vragen:


1. Heeft u kennis genomen van de berichtgeving over de zeer kostbare interne verhuizing van de politieke en ambtelijke top van het ministerie van OC&W?


2. Klopt het dat deze interne verhuizing met name te maken heeft met de positionering van de bewindslieden ten opzichte van de ambtelijke top?


3. Hebben er, naast deze positionering, nog andere overwegingen een rol gespeeld bij deze interne verhuizing (zoals bijvoorbeeld een beter uitzicht voor de bewindslieden)?


4. Vindt u het redelijk dat voor deze herpositionering tweehonderdduizend euro publiek geld wordt aangewend? Is dit wat u verstaat onder 'beleidsprioriteit geven aan onderwijs'?


5. Bent u met de GroenLinks-fractie van mening dat ook de ambtelijke top intern had kunnen verhuizen?


6. Waren de voorzieningen voor beveiliging, sprinklers en geluiddichte muren reeds aangebracht in de oorsponkelijke werkkamers voor de bewindslieden?


7. Vindt u het in deze tijd van matiging te verkopen dat er tweehonderdduizend euro extra wordt uitgegeven aan de verplaatsing van de werkkamers?


8. Hanteert de Rijksgebouwendienst danwel het ministerie van OC&W normen voor de inrichtingskosten van de werkkamers van bewindslieden? Zo ja, wat zijn deze normen en zijn die toegepast in dit geval?


9. Bent u met mij van mening dat inrichtingskosten van 25.000 euro per werkkamer buiten-proportioneel zijn? Zo nee, waarom niet?


10. Bent u met de GroenLinks-fractie van mening dat een gemiddelde basisschool dolblij zou zijn met 25.000 euro aan extra inrichtingskosten?


11. Welke verbouwings- en inrichtingskosten zijn er gemaakt voor de bewindslieden van het kabinet Balkenende-2?


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -