Provincie Noord-Brabant

---- --

Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176

Persbericht                                       
                                                  

Uitwerkingsplan streekplan

Wonen en werken in de landelijke regio
Steenbergen-Halderberge

De streekplanuitwerking van de landelijke regio Steenbergen-Halderberge geeft voor de gemeenten de nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen aan voor de periode tot 2015 met een doorkijk naar 2020. In de landelijke regio is vraag naar ongeveer 63 hectare bruto bedrijventerrein tot 2020, waarvan 47 hectare bruto voor de periode tot 2015. Daarnaast dienen er ongeveer 550 woningen gebouwd te worden in Steenbergen tot 2015. De gemeente Halderberge neemt deel in de provinciale pilot "Bouwen binnen strakke contouren". Als gevolg daarvan kan de gemeente tot en met 2008 onbeperkt bouwen binnen bestaand stedelijk gebied. Naar verwachting zal deze gemeente in de pilotperiode 470 woningen meer bouwen dan de woningbouwopgave vanuit de provinciale prognose.

Voor de landelijke regio's gaat het provinciebestuur uit van het principe 'ten minste bouwen voor de natuurlijke bevolkingsgroei'. Dit betekent dat in deze regio's woningen gebouwd moeten worden voor de natuurlijke aanwas van de eigen bevolking. Bij de planvorming is rekening gehouden met de Gebiedsplannen "Wijde Biesbosch" en "Brabantse Delta" die in het kader van het project Revitalisering Landelijk Gebied opgesteld worden.

Ruimtelijke ontwikkelingen
Bij het bepalen van ruimtelijke ontwikkelingen is uitgegaan van de lagenbenadering en is water als mee-ordenend principe gehanteerd. De locaties voor woningbouw liggen verspreid in de regio en vrijwel bij iedere kern ligt zoekgebied voor verstedelijking. Het aandeel locaties gelegen in bestaand stedelijk gebied (inbreiding en herstructurering) verschilt sterk per gemeente. Voor de regio als geheel zal naar verwachting 61% van de woningbouwopgave binnenstedelijk gerealiseerd worden. Binnen Steenbergen wordt de westflank Reinierpolder als groter bedrijventerreinen gerealiseerd. Een groot deel van de behoefte aan bedrijventerreinen in Halderberge is gevonden op het terrein Borchwerf II. Individuele verplaatsingen van bedrijven binnen kernen blijft op basis van maatwerk mogelijk. De terreinen moeten voorzien in de behoefte voor de planperiode. Zuinig ruimtegebruik via herstructurering, inbreiding en intensivering op bedrijventerreinen is daarbij het uitgangspunt geweest.

Regionale thema's
Versterken van de contrasten en identiteiten van het Brabantse landschap is een belangrijke leidraad uit het streekplan. Het Brabantse landschap is de laatste decennia steeds monotoner geworden. Door de oorspronkelijke verschillen meer te koesteren en als ontwerpuitgangspunt te nemen kunnen nieuwe ontwikkelingen bijdragen aan de identiteit van het Brabantse landschap. Voor de regio Steenbergen-Halderberge is het behoud van het karakteristieke open kleilandschap met haar kreken en rivieren in dit verband van groot belang. Daarnaast vormt de overgang van zand naar klei een waardevol te behouden landschap. Verstedelijking wordt daarom zo veel mogelijk geconcentreerd bij bestaande kernen en bedrijfsterreinen.

Om het bestaand stedelijk gebied te optimaliseren ligt bij toekomstige stedelijke ontwikkelingen de nadruk op inbreiden, herstructureren, intensiveren en meervoudig ruimtegebruik. Het is daarbij van groot belang om de groene dragers in het bestaand stedelijk gebied te benoemen en te respecteren. Stedelijke ontwikkelingen in het bestaand stedelijk gebied zullen qua aard en schaal inpasbaar moeten zijn in de specifieke dorpse omgeving.

Behoud van leefbare kernen is van groot belang. Het is niet gewenst om kleine kernen op slot te zetten. Daarom is het van belang te werken vanuit het principe dat elke kern ontwikkelingsmogelijkheden krijgt mits dit gerealiseerd wordt met oog voor landschappelijke kwaliteiten en aansluitend aan het bestaand stedelijk gebied in een compacte vorm.

Optimaal lokaliseren van economische functies is belangrijk voor de regio. Daarom wordt de Halderbergse behoefte aan bedrijventerreinen grotendeels op het bedrijventerrein Borchwerf II gevonden.
Meer informatie?
Het college van GS is voornemens om het concept voorontwerp uitwerkingsplan van deze regio op 23 maart vast te stellen als ontwerp. Na deze datum wordt het ontwerp plan gepubliceerd op de site van de provincie Noord-Brabant.



Provincie Noord-Brabant