Provincie Noord-Brabant

---- --

Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176

Persbericht                                       
                                                  

Uitwerkingsplan streekplan

Wonen en werken in de landelijke regio
Hilvarenbeek-Oisterwijk

De streekplanuitwerking van de regio Hilvarenbeek-Oisterwijk geeft voor de gemeenten de ruimtelijke ontwikkelingen aan voor de periode tot 2015 met een doorkijk naar 2020. In deze regio is behoefte aan ongeveer 38 hectare bedrijventerrein tot 2020. Deze behoefte kan met de bestaande restcapaciteit opgevangen worden. Daarnaast dienen er ongeveer 675 woningen gebouwd te worden in Hilvarenbeek tot 2015. De gemeente Oisterwijk neemt deel in de provinciale pilot "Bouwen binnen strakke contouren". Als gevolg daarvan kan de gemeente tot en met 2008 onbeperkt bouwen binnen bestaand stedelijk gebied.

Voor de landelijke regio's gaat het provinciebestuur uit van het principe 'ten minste bouwen voor de natuurlijke bevolkingsgroei'. Dit betekent dat in deze regio's woningen gebouwd moeten worden voor de natuurlijke aanwas van de eigen bevolking. Bij de planvorming is rekening gehouden met de Reconstructieplannen voor "de Meierij" en "Beerze-Reusel" die in het kader van het project Revitalisering Landelijk Gebied opgesteld worden. Naast de twee gemeenten is het waterschap de Dommel nauw betrokken geweest bij de opstelling van dit uitwerkingsplan.

Ruimtelijke ontwikkelingen
De locaties voor woningbouw liggen verspreid in de regio, daarnaast is vrijwel bij iedere kern ruimte voor verstedelijking op langere termijn aanwezig. In de gemeente Hilvarenbeek vormt de kern Biest-Houtakker een aparte pilot. De 38 woningen die hier naar verwachting gebouwd worden, worden extra toegevoegd aan de provinciale prognosecijfers. Inclusief ruimte-voor-ruimte- woningen en woningen uit de pilot "bouwen voor speciale doelgroepen" dient de gemeente tot 2015 ongeveer 715 woningen te realiseren. De capaciteit op binnenstedelijke locaties en de grotere uitleglocatie Loonse Akkers samen komt uit op ongeveer 600 woningen. Als gevolg daarvan dient Hilvarenbeek nog ongeveer 115 woningen te realiseren binnen de afweegbare transformatieruimten. Omdat de gemeente Oisterwijk deelneemt in de provinciale pilot "bouwen binnen strakke contouren" wordt er tot en met 2008 geen programma opgesteld.

Gelet op de restcapaciteit van 38 hectare bruto in deze regio hoeven er geen aanvullende locaties voor bedrijventerreinen gevonden te worden. Op de bestaande en nog te realiseren terreinen is zuinig ruimtegebruik via herstructurering, inbreiding en intensivering op nieuwe terreinen een belangrijke leidraad. Op deze wijze wordt getracht 20% ruimte te besparen. Via monitoring wordt in de planperiode bekeken of en in welke mate deze ruimtebesparing gegeven de vraag naar bedrijventerreinen reëel is.

Regionale thema's
Een belangrijk kenmerk van deze regio is het groene karakter en de verspreide ligging van de kernen in het buitengebied. Deze kwaliteit willen de gemeenten en de provincie graag behouden. Het Brabantse landschap is de laatste decennia steeds monotoner geworden. Daarom is het versterken van de contrasten en identiteiten een belangrijke leidraad uit het streekplan. Door de oorspronkelijke verschillen meer te koesteren en als ontwerpuitgangspunt te nemen, kunnen nieuwe ontwikkelingen bijdragen aan de identiteit van de regio Hilvarenbeek-Oisterwijk.

Versterken van het landschap in combinatie met behoud van leefbare kernen is een belangrijk thema. Het is van belang dat de landschappelijke kwaliteiten in deze landelijke regio behouden worden. Verstedelijking dient zich in dit beeld te voegen. Daarom worden nieuwe woon- en werklocaties compact en geconcentreerd gerealiseerd. Behoud van leefbare kernen is van groot belang.