Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS/2004/46

Den Haag, 25 maart 2004

Belastingdienst doet meer tegen lagere kosten

De kosten van de Belastingdienst zijn in 2003 met 3,7% gedaald, terwijl de productie is toegenomen. De effectiviteit van het toezicht is verder verhoogd door de aandacht via risicoweging en -selectie te richten op de risicovolle posten. Per onderzoek wordt meer gecorrigeerd, vooral bij de vennootschapsbelasting. Het totaal gecorrigeerde belastingbedrag is, mede dankzij een aantal zeer grote correcties met 40% toegenomen. Bij de FIOD-ECD is het aantal processen-verbaal gestegen ten opzichte van 2002. Dit blijkt uit het beheersverslag Belastingdienst 2003 en het jaarverslag FIOD-ECD 2003 dat staatssecretaris Wijn van Financiën vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De FIOD-ECD is in 2003 succesvol geweest in het bestrijden van fraude. In totaal zijn 675 processen-verbaal aan het Functioneel Parket (OM) aangeleverd. Daarvan zijn er 396 afgerond op fiscaal gebied, 137 op financieel-economisch gebied en 142 op het gebied van goederen. De financieel-economische onderzoeken zijn bijna verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. Er zijn 4.336 toezichtonderzoeken uitgevoerd. Opvallend is dat het strafrechtelijke nadeel (misgelopen belastingen) in 2003 met 327 miljoen euro ruim hoger uitvalt dan in 2002. Ook het aantal verdachten is gestegen en de kwaliteit van de zaken is verbeterd. Belangrijke ontwikkelingen in 2003 zijn dat de FIOD-ECD meer ingezet wordt bij de bestrijding van financieel-economische criminaliteit en zich meer richt op grote fiscale opsporingsonderzoeken. De FIOD-ECD signaleert in alle voorkomende vormen van fraude steeds meer verbanden met (internationale) criminele organisaties.

Bij de Douane is in 2003 het aantal fysieke en scancontroles en het aantal bekeuringen toegenomen. De hoeveelheid in beslag genomen cocaïne is toegenomen. Door het Schipholteam van de Douane zijn in 2003 bijna 2.500 drugskoeriers aangehouden en overgedragen aan het OM. Dit is een toename van ongeveer 300. Bij deze koeriers is in totaal ruim 6.000 kg aan verdovende middelen aangetroffen. Op verzoek van de minister van LNV heeft de Douane van 1 april 2003 tot en met 27 juni 2003 bijstand verleend bij de handhaving van het vervoersverbod in het kader van de bestrijding van de vogelpest. In totaal is ongeveer 54.000 manuren aan de bijstand besteed. Daarbij zijn ruim 8.500 controles uitgevoerd.

Ruim 14 miljoen aangiften en verzoeken in de loon-, inkomsten- en omzetbelasting zijn binnen de gestelde termijn verwerkt. Twee belangrijke negatieve uitzonderingen deden zich bij de Inkomstenbelasting voor. In de VT-campagne 2003 hebben we circa 250.000 beschikkingen wel tijdig verwerkt en uitbetaald, maar zijn de betreffende teruggaafbeschikkingen te laat verzonden. En bij de verwerking van de aangiften IB 2002 ontvingen circa 70.000 belastingplichtigen pas na het verstrijken van de garantietermijn (1 juli) bericht en terugbetaling. Beide situaties leidden tot veel telefonische klantcontacten.

Belastingplichtigen worden gestimuleerd om de internetsite (www.belastingdienst.nl) van de Belastingdienst te gebruiken en (vrijwillig) elektronisch aangifte te doen. Ook zijn in 2003 nieuwe onderdelen van het AanslagBelastingSysteem (ABS) in gebruik genomen. Bij de oplegging van de voorlopige aanslagen en teruggaven voor 2004 is gebleken dat het ABS-systeem in de praktijk nog een aantal kinderziektes kent. De Belastingdienst heeft herstelacties uitgevoerd om de overlast voor belastingplichtigen te beperken.

De bezuinigings- en efficiency maatregelen hebben zich in 2003 voor een deel vertaald in een lagere waardering door belastingplichtigen. De index van de fiscale monitor 2003 is achter gebleven bij de raming voor 2003 en drie punten gedaald ten opzichte van 2002. Dit is voornamelijk te wijten aan de verminderde telefonische bereikbaarheid. Daarnaast beoordelen belastingplichtigen en fiscaal adviseurs de snelheid waarmee de Belastingdienst aangiften behandelt en geld terugstort minder positief. Op andere punten, zoals het nakomen van afspraken en tijdig afdoen van aangiften en bezwaarschriften is het oordeel onveranderd positief gebleven. De duidelijkheid van onze correspondentie is toegenomen. Het laatste contact met de Belastingdienst is over het algemeen naar tevredenheid van belastingplichtigen verlopen.

Het aantal integriteitsinbreuken is gedaald ten opzichte van 2002. In 2003 werden 28 meldingen ontvangen, die in totaal 32 delicten betreffen.

Andere belangrijke ontwikkelingen zijn de voorbereidingen voor een samenwerking met het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) en de invoering van inkomensafhankelijke toeslagregelingen voor zorg en wonen. De overheveling van de premieheffing en ­inning werknemersverzekeringen van UWV naar de Belastingdienst zorgt voor lastenverlichting bij het bedrijfsleven en doelmatigheidswinst bij UWV en de belasting. De doelgroep van de nieuwe dienst Toeslagen bestaat uit 3 miljoen personen voor de zorgtoeslag en naar verwachting 1 miljoen personen voor de huurtoeslag.