Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

http://www.minszw.nl

MIN SZW: Toespraak staatssecretaris Rutte

Staatssecretaris Rutte wil ruimere inzet ESF-geld om jeugd aan werk te helpen.

Staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil dat bedrijven en overheden meer gebruik maken van subsidie uit het Europees Sociaal Fonds (ESF) om jeugdwerkloosheid te bestrijden. Hij zei dit op een manifestatie van de provincie Zuid-Holland over werkloosheid onder jongeren. Volgens Rutte zijn er nog miljoenen euro's aan ESF-geld beschikbaar voor initiatieven om de jeugdwerkloosheid te bestrijden. 'Ik daag u uit het bedrag aan ESF-subsisie dat tot nu toe is aangevraagd te verdubbelen', aldus de staatssecretaris.

Rutte wees erop dat er nu meer mogelijkheden zijn om ESF-geld te besteden dan vroeger. Eind vorig jaar is de subsidieregeling verruimd.

Toespraak door staatssecretaris M. Rutte van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op de manifestatie 'Jongeren, toekomst, kennis, kansen' op 25 maart 2004 in Den Haag.

Heel goed, zoals de makers van de film de problemen van de jongeren die het op eigen kracht niet redden in beeld hebben gebracht. Mijn complimenten. Belangrijk probleem dat hier terecht wordt aangekaart.

Er zijn veel te veel jongeren die voortijdig afhaken in het onderwijs. De cijfers van vorig jaar heb ik nog niet. Maar in 2002 ging het om niet minder dan zeventigduizend jongeren die de eindstreep in het onderwijs niet hebben bereikt. Heel jammer. Waar ligt dat aan? Hoe kunnen we dat voorkomen?

Daar gaat het vandaag onder meer om. Mijn grote zorg is dat de tijdelijke economische dip die we nu meemaken ertoe leidt dat een groot deel van de jongeren blijvend aan de kant komt te staan. Dat zou erg jammer zijn. In de eerste plaats omdat we dat die jongeren niet aan mogen doen. Maar ook omdat de werkgelegenheid binnenkort weer toe zal nemen.
Zou het niet bizar zijn als we over enkele jaren een tekort hebben aan werkkrachten terwijl duizenden jongeren die de boot naar de arbeidsmarkt hebben gemist doelloos aan de kant blijven staan?

De jeugdwerkloosheid is vorig jaar vermoedelijk gestegen tot ruim tien procent. Het dubbele van het werkloosheidscijfer voor de hele beroepsbevolking.

Twee dingen zijn van het grootste belang:
Eén: zorgen dat veel meer jongeren een vak leren waar ze mee aan de slag kunnen. Door alles op alles te zetten om de schoolverlaters terug te krijgen naar school zodat ze hun opleiding af kunnen maken. Twee: een oplossing zoeken voor jongeren die we niet meer in de schoolbanken krijgen. Liefst door ze een baan te geven waarin ze werken en leren kunnen combineren. Een duaal traject. Vaak een goede oplossing voor jongeren die het volgen van onderwijs niet de meest interessante tijdsbesteding vinden.

We hebben niet alleen meer banen voor jongeren nodig. Er is ook behoefte aan de nodige leerwerkplaatsen, stageplaatsen en dergelijke. De taskforce van Hans de Boer is op zoek naar die jeugdbanen. Het lukt alleen de jongeren aan het werk - of aan scholing gecombineerd met werk - te krijgen als de werkgevers het belang daarvan inzien. Het belang van investeren in de overdracht van vakkennis op jongeren. Wie dat nu doet is straks klaar als de economie opleeft. Wie dat nu doet ligt straks een straatlengte voor op de afwachtende concurrent met minder toekomstvisie.

Ik realiseer me dat er veel energie en creativiteit nodig is om jongeren in grote aantallen aan het werk of in duale trajecten te krijgen. Aan het geld kan het niet liggen. Veel jeugdbanen zijn financieel aantrekkelijk voor werkgevers. Bovendien is er geld in Brussel. Miljoenen euro's van het Europees Sociaal Fonds. ESF-gelden, maar dat was toch een regelrechte ramp?
Ik hoor het u denken. Inmiddels hebben we het grootste deel van de Nederlandse bureaucratie weggesneden. En we bestrijden de Europese bureaucratie.

Er zijn nu meer mogelijkheden om ESF-geld te besteden dan in het verleden. Mijn ministerie en het steunpunt gemeenten kunnen de helpende hand bieden bij het opstellen en indienen van ESF-aanvragen. Ook hier in het provinciehuis is het Agentschap ESF present met een stand waar u terecht kunt voor informatie en assistentie. Ga eens met ze praten. Het Agentschap ESF kan samen met u bekijken welke mogelijkheden het ESF biedt als het gaat om bestrijding van de jeugdwerkloosheid.

Tot nu toe heeft het Agentschap 283 aanvragen gehonoreerd, voor een subsidiebedrag van bij elkaar 584 miljoen euro. Ik daag u uit vandaag en de komende dagen dat bedrag te verdubbelen. Vandaar dat mijn stelling voor vanmiddag luidt: geld is geen probleem. Bij het ESF zijn nog miljoenen euro's beschikbaar.


- LET OP EMBARGO -

25 mrt 04 15:45