Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176

Persbericht                                       
                                                  

Uitwerkingsplan streekplan

Wonen en werken in de landelijke regio
Land van Heusden & Altena

De streekplanuitwerking van de landelijke regio Land van Heusden & Altena geeft voor de gemeenten Aalburg, Werkendam en Woudrichem de nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen aan voor de periode tot 2015 met een doorkijk naar 2020. In de landelijke regio is vraag naar ongeveer 92 hectare bruto bedrijventerrein tot 2020, waarvan 65 hectare bruto voor de periode tot 2015. Daarnaast dienen er ongeveer 2800 woningen gebouwd te worden tot 2015.

Het Streekplan 'Brabant in Balans' wil verstedelijking concentreren in de stedelijke regio's. In de landelijke regio staat het voorkòmen van verdere aantasting van het buitengebied centraal.
Bij de planvorming is rekening gehouden met de plannen voor de Wijde Biesbosch van het project Revitalisering Landelijk Gebied en de uitgangspunten van de StructuurvisiePlus van het Land van Heusden & Altena.

Ruimtelijke ontwikkelingen
Locaties voor bedrijventerreinen zijn gepland bij de kernen Werkendam (Bruine Kilhaven V), Woudrichem (Rietdijk-Noord) en Veen (Veense Steeg). Deze terreinen moeten voorzien in de behoefte op korte en middellange termijn. Voor de langere termijn wordt een regionaal bedrijventerrein zuidelijk van Werkendam gerealiseerd met een capaciteit van 40 hectare bruto. Afhankelijk van de planvorming in het kader van Ruimte voor de Rivier kan in de toekomst wellicht een nat bedrijventerrein gerealiseerd worden bij het Steurgat aansluitend op het regionale terrein.
De locaties voor woningbouw zijn verspreid in de regio gelegen en vrijwel bij iedere kern liggen zoekgebieden voor verstedelijking. Het aandeel locaties gelegen in bestaand stedelijk gebied verschilt sterk per gemeente. Terwijl in de gemeente Aalburg 63% van de gevonden capaciteit binnenstedelijk is te noemen, bedraagt dit aandeel in de gemeente Werkendam 56% en in Woudrichem slechts rond de 34%. Gemiddeld wordt op deze wijze tot 2015 meer dan 50% van de te bouwen woningen in de regio in het bestaande stedelijke gebied bijgebouwd.

Regionale thema's
"De rust, kleinschaligheid en de openheid zijn 'het goud' van het gebied". Het vormt daarmee een waardevol contrast met de verstedelijkte gebieden aan de overzijde van de grote rivieren. Doelstelling van het uitwerkingsplan is het duurzaam behouden en versterken van deze waarden.

Werken is een regionale zaak! Bij het aanbieden van nieuwe ruimte voor bedrijven staat bundeling van de bedrijventerreinen voorop. In de regionale oplossing komt het zwaartepunt bij Werkendam te liggen.

In het kader van de planstudie Ruimte voor de rivier onderzoekt het rijk de mogelijkheden voor rivierverruiming op de korte en lange termijn. De regio heeft via de Stuurgroep Benedenrivieren een belangrijke adviserende stem in deze procedure. Zolang de beleidsontwikkelingen omtrent een groene rivier nog gaande zijn wordt een voorbehoud gemaakt ten aanzien van de consequenties daarvan. Zodra er een definitieve tracékeuze is vastgesteld zal het uitwerkingsplan hierop worden aangepast.