Provincie Limburg

Heuvelland pakt overlast toeristisch-recreatief verkeer aan Eind april bijeenkomsten voor bewoners en ondernemers

De Provincie Limburg en de gemeenten Eijsden, Gulpen-Wittem, Margraten, Simpelveld, Vaals en Valkenburg aan de Geul weten eind april via welke combinatie van projecten en maatregelen de overlast van het toeristisch-recreatief verkeer in het Heuvelland kan worden beperkt. Op dat moment worden alle bewoners van het Heuvelland uitgenodigd voor een bijeenkomst waarop deze mogelijke oplossingen worden gepresenteerd.

Drie soorten knelpunten
Vorig voorjaar vond overleg plaats met diverse belangen¬groeperingen en een groot aantal bewoners van het Heuvelland over de knelpunten die het toeristisch-recreatief verkeer veroorzaakt. Het bleek vooral te gaan om drie soorten knelpunten, namelijk:

1. Hoge snelheden en geluidsoverlast van auto- en motorverkeer.
2. Grote verkeersdrukte op hoofdwegen in dorpen, vooral tijdens evenementen en drukke dagen in het toeristenseizoen, en zeker wanneer veel bezoekers hun autos op de rijbaan parkeren.
3. Overlast van vooral gemotoriseerd verkeer in het buitengebied voor wandelaars, fietsers en landbouwers, en schade aan het landschap.

Mogelijke oplossingen
Tijdens de bijeenkomsten is in kaart gebracht waar deze knelpunten het meest spelen en hoe ze opgelost kunnen worden. In grote lijnen gaat het om de volgende oplossingsrichtingen:

1. Doordat de gemeenten steeds meer wegen verkeersveiliger inrichten, gaat het verkeer rustiger rijden en veroorzaakt het minder geluidsoverlast. Bovendien is met de politie afgespro¬ken dat deze gerichter controleert op zowel snelheid als geluidsoverlast.
2. Door knelpunten op de hoofdwegen aan te pakken verbetert de bereikbaarheid van gebieden en de doorstroming van het verkeer. Daardoor zal dit minder vaak uitwijken naar sluiproutes. Ook zorgen de gemeenten dat doorgaand verkeer minder hinder ondervindt van evenementen.

3. Met extra parkeervoorzieningen aan de randen van natuur- en toeristische gebieden wordt de overlast in zowel buitengebieden als de kernen beperkt. Deze parkeervoorzieningen worden goed bereikbaar en duidelijk bewegwijzerd.

4. Verder wordt bekeken op welke punten het openbaar vervoer in het Heuvelland verbeterd kan worden.

Afstemming kost tijd
De Provincie en gemeenten werken de mogelijke oplossingen nader uit. Dat kost tijd vanwege de soms hoge kosten en de afstemming tussen allerlei betrokken partijen. Ook mag de oplossing voor het ene probleem niet leiden tot een nieuw probleem op een andere plek. Zodra alle oplossingen in samenhang met elkaar zijn uitgewerkt, worden ze tijdens twee bewonersbijeenkomsten eind april gepresenteerd. Daarvoor worden de inwoners van het Heuvelland via een advertentie uitgenodigd.

25-3-2004 15:57