Gemeente Amsterdam

Binnenwaterbeheer Amsterdam blijft zelfstandige dienst 25 maart 2004 - Karen Buschman
Het college van B&W heeft ingestemd met het afronden van de discussie over de positionering van Binnenwaterbeheer Amsterdam (BBA) en heeft besloten om BBA als zelfstandige dienst voort te zetten. Binnenwaterbeheer Amsterdam is er in geslaagd de meerwaarde van een dienst die zich bezig houdt met vele aspecten rond het binnenwater aan te tonen.
In 2000 was er een politieke discussie over de positionering van de dienst. Het college besloot drie jaar te wachten alvorens te besluiten over de toekomst van BBA. In die tijd konden belangrijke ontwikkelingen plaatsvinden, zoals de instelling van het stadsdeel Amsterdam-Centrum en het opstellen van een waterplan. De directeur kreeg de tijd de bedrijfsvoering te verbeteren en er kon een onafhankelijk onderzoek naar de wenselijke positionering worden gedaan. Mede op basis van dat onderzoek heeft het college nu besloten BBA een zelfstandige dienst te laten blijven.
Binnenwaterbeheer Amsterdam speelt onder meer in de projecten 'Wonen op Water' en 'Dynamisch gebruik van het water' een regisserende en faciliterende rol. De samenwerking met andere gemeentelijke diensten, stadsdelen en burgers van Amsterdam is sinds een aantal jaren sterk verbeterd. De dienst voert op contractbasis werkzaamheden uit voor vier stadsdelen.
De bedrijfsvoering van de dienst is op orde en het ziekteverzuim is afgenomen tot onder de zogeheten 'Verbaannorm'. In het medewerkertevredenheidsonderzoek waarderen de medewerkers het werken bij BBA met een 7,4.
Binnenwaterbeheer Amsterdam is verantwoordelijk voor het bedienen van bruggen en sluizen in de hele stad, het heffen en innen van binnenhavengeld, het nautisch vaarwegbeheer en het regisseren en ontwikkelen van beleid.

© Gemeente Amsterdam