Provincie Overijssel

Afname aantallen weidevogels in IJsseldelta

Het aantal weidevogels in de IJsseldelta is afgenomen. Dat blijkt uit tellingen die vorig jaar in de zuidelijke IJsseldelta bij Kampen en de polders bij Wilsum zijn gehouden door het Ecologisch Kenniscentrum van de Provincie Overijssel. Beide gebieden zijn eerder in 1986 en 1991 integraal op weidevogels en broedvogels onderzocht.

Uit de vergelijking met de resultaten van circa 15 jaar geleden komt naar voren dat er een afname is van de aantallen van veel weidevogelsoorten. Kritische soorten als de Slobeend, Grutto en Veldleeuwerik zijn met meer dan de helft afgenomen. In 2003 zijn geen territoria meer aangetroffen van de Zomertaling en de Grauwe gors. De stand van de Wulp, Tureluur en Graspieper is ongeveer gelijk gebleven en de Kwartel en Gele kwikstaart zijn met meer dan 50 procent toegenomen. De Scholekster nam met meer dan de helft af en de Kievit met 42 procent.

De veranderingen in de weidevogelbevolking zijn het gevolg van veel factoren. Het gebruik van agrarische gronden is geïntensiveerd: er zijn meer boerderijen en stallen gebouwd, er is een intensieve schapenteelt aanwezig in Kamperveen en omgeving. Daarnaast heeft de aanleg van de N 50 Zwolle-Kampen-Emmeloord en de stadsuitbreiding van Kampen geleid tot het verlies aan geschikte biotopen voor weidevogels. Lokaal zijn er kleine positieve ontwikkelingen gaande op gronden in eigendom van agrariërs die weidevogels actief beschermen. De verwachting is dat met een effectieve inzet van instrumenten en maatregelen zoals voorgesteld in het provinciale actieplan "Boeren met weidevogels" de negatieve trend van weidevogels wordt stopgezet.

Er zijn nog vijf deelgebieden (Polder Dronthen,Kamperveen, omgeving De Chalmotweg, Laag-Zalk en Wilsum-noord) aanwezig die zeer belangrijk zijn voor weidevogels. Hier komen hoge dichtheden voor van kritische soorten als Grutto, Tureluur, Slobeend en Gele kwikstaart. Dit zijn soorten met een grote voorkeur voor vochtige, minder intensief gebruikte graslanden.

Nieuwsredactie@prv-overijssel.nl

© 2004 Provincie Overijssel