BVE RAAD

Bve Raad: Scholen werken aan veiligheid

Een gedragscode veiligheid en geweld wordt onderdeel van de arbeidsovereenkomst voor het personeel en de onderwijsovereenkomst voor leerlingen. Dit is één van de uitkomsten van de conferentie 'Werken aan Veiligheid' waar de onderwijsinstellingen voor middelbaar beroepsonderwijs en volwasseneneducatie (roc's, aoc's en vakscholen) vandaag gewerkt hebben aan het vergroten van de veiligheid binnen de bve-scholen. Ook spraken de deelnemers aan de conferentie zich uit voor terugkerende training en scholing voor medewerkers op alle niveaus. De conferentie vond plaats in Hogeschool Domstad te Utrecht.

Organisator van deze werkconferentie is het Platform Veiligheid en geweld in de Bve-sector, waarvan 85% van de bve-instellingen lid is. Het platform is in 2000 opgericht op initiatief van de Bve Raad om de uitgangspunten voor een goed veiligheidsbeleid te formuleren en de stand van zaken in beeld te brengen. Eén van de activiteiten van het Platform Veiligheid en geweld in de Bve-sector is het jaarlijks uitbrengen van het onderzoeksrapport Veiligheidsmonitor onder leerlingen en personeel. Daarnaast zorgt het platform voor uitwisseling van good-practices en het ontwikkelen van instrumenten voor de bve-instellingen. Dankzij de inspanningen van het platform is het aspect veiligheid opgenomen in het inspectietoezicht.

In het ochtendgedeelte van de conferentie 'Werken aan veiligheid' vertelden medewerkers van ROC De Leijgraaf te Veghel welke lessen zij hebben geleerd van het schietincident dat in 1999 plaatsvond op hun school. Tijdens het werkgedeelte van de conferentie bogen de aanwezigen zich over de vraag: 'Hadden we dit aan zien komen' en vervolgens over de vraag: 'En als het dan toch gebeurt?' Instellingen beschikken in dat geval over een actielijst die bij iedereen bekend is en waarin staat wat er moet gebeuren.

Aan het eind van de conferentie werden de resultaten overhandigd aan Margo Vliegenthart, voorzitter van de Bve Raad.

Noot redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer Bert Molenkamp, voorzitter van het Platform Veiligheid en geweld in de Bve-sector en lid van het College van Bestuur van ROC ASA. Tel 033
- 422 18 07 of 06 204 905 20.

Als landelijke branche- en werkgeversorganisatie van alle onderwijsinstellingen in het middelbaar beroepsonderwijs en de volwasseneneducatie (bve), behartigt de Bve Raad de belangen van de aangesloten onderwijsinstellingen. De bve-sector telt 650.000 deelnemers en 46.000 werknemers. Ongeveer veertig procent van de Nederlandse beroepsbevolking is opgeleid in het middelbaar beroepsonderwijs. Daarmee is het middelbaar beroepsonderwijs het meest voorkomende opleidingsniveau op de arbeidsmarkt.

25 mrt 04 16:22