FNV BONDGENOTEN

CAO voor hoveniers lijkt verder weg dan ooit

De werkgevers in de hoveniersbranche zijn niet bereid hun voorstellen voor een nieuwe cao van tafel te halen. Voor FNV Bondgenoten is de waslijst van verslechteringen die de werkgevers voorstellen echter onbespreekbaar. De werkgevers willen het bijvoorbeeld mogelijk maken dat hoveniers in de zomer 60 uur per week werken, dat ze tijdens de zomermaanden gemiddeld 48 uur per week werken gedurende 13 weken, dat ze op één dag 12 uur werken zonder overurentoeslag, dat zaterdag een normale werkdag wordt, dat werknemers sparen in de zomer uren voor de minder gewerkte uren in de winter. Ook voor zieke werknemers houden de voorstellen weinig positiefs in.

Uit een enquête onder de hoveniers over de nieuwe cao is gebleken dat zij vooral belang hechten aan een eerlijke verdeling van het winterrisico tussen werkgevers en werknemers en aan een tegemoetkoming voor de gestegen ziektekosten. Verder wensen zij geen vakantiedagen in te leveren voor ziektedagen. Ook een eenmalige resultaatafhankelijke uitkering staat in de top 5 van de hoveniers nu door het najaarsakkoord geen sprake kan zijn van een structurele loonsverhoging.

Op 6 april komen de vakbondsleden bij elkaar om te praten over verdere stappen. Er vallen plusminus 6500 hoveniers onder de cao.

Meer informatie:
Lutz Kressin, bestuurder FNV Bondgenoten, 06-51257722

25 mrt 04 16:22