Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 082 adv
Datum: 25 maart 2004

Persbesluitenlijst provinciale staten 17 maart

Woensdag 17 maart hebben Provinciale Staten van Fryslân vergaderd. Een besluitenlijst van die vergadering is beschikbaar, evenals een CD met een volledige opname van de vergadering.

Vragenuur
De heer Oosterhuis (OFS) maakt zich zorgen over de de toename van het aantal bootfeesten en de verschillende regelingen per gemeente. Hij vraagt zich af of het geen tijd is voor een provinciale aanpak. Gedeputeerde Baas heeft toegezegd dit in te brengen in een overleg met een aantal gemeenten. Mevrouw Dijkgraaf en mevrouw Galama (VVD) stelden vragen over de financiering van Te Plak in relatie met Foar elkoar. De vragen zijn beantwoord door de gedeputeerden Ploeg en mevrouw Andriesen. De heer De Haan (PvdA) maakt zich zorgen over de werkgelegenheid in de scheepsbouw. Gedeputeerde Mulder gaf de staten de suggestie mee voor dit onderwerp een werkgroep te vormen.

De resultaten van het onderzoek naar de positie van de scheepsbouw in Fryslân zullen te zijner tijd naar PS worden gezonden. De heer Benedictus (CDA) vroeg het college hoe het is met de nulmeting van het gebruik van het Frysk. Gedputeerde Ploeg heeft toegezegd de resultaten van het lopende onderzoek naar het gebruik van het Fries door de ambtenaren van de provincie naar PS te sturen. De heer Bijlsma (FNP) vroeg gedeputeerde Andriesen wat de gevolgen zijn van de aanscherping van de Europese regeling voor probleemgebieden in de Landbouw, de zogenaamde 'bergboerenregeling'.

Uitvoeren van moties
De SP vroeg in een motie om voortaan alle moties uit te voeren tenzij er onoverkomelijke juridisch-e of uitvoeringsproblemen zijn. De motie werd verworpen met de stemmen van de fracties van de SP, FNP en OFS voor. GBF vroeg in een motie een eerder aangenomen motie over het Fonds Nazorg alsnog uit te laten voeren door het college. De motie werd verworpen met de stemmen van de fracties van GBF, CU/SGP, D66, OFS, SP, FNP en GrienLinks voor.

MER Glastuinbouw Noordwest Fryslân
Een ruime meerderheid van Provinciale Staten heeft ingestemd met de richtlijnen voor een milieueffectrapportage (m.e.r.) voor de glastuinbouw in Noordwest Fryslân. Voor de ontwikkeling van circa 450 hectare glastuinbouw in Noordwest Fryslân is gekozen voor een streekplanherziening, gekoppeld aan een milieueffectrapportage. Er is afgezien van een beperkte ontwikkelingslocatie voor glastuinbouw bij Berlikum voor de korte termijn. Gedeputeerde Andriesen zegde toe het definitieve rapport van het onderzoek naar de economische functie van de glastuinbouw aan de staten te zullen zenden zodra het beschikbaar is. GrienLinks is van mening dat met de uitvoering van de MER pas mag worden begonnen nadat de uitkomsten van het economisch onderzoek zijn besproken. Een motie van deze strekking werd verworpen met de stemmen van de fracties van GrienLinks, de FNP en de SP voor.

Uitvoeringskrediet aquaducten Fries Merenproject

Provinciale Staten hebben bij meerderheid E 59,2 mln. beschikbaar gesteld voor de bouw van de aquaducten Jeltesloot, Woudsend en Galamadammen als onderdeel van het Fries Merenproject. Voorwaarde is dat het college van Gedeputeerde Staten de gesprekken met de gemeenten aangaande hun financiële bijdrage positief afrondt. Ook hebben de staten een aanvullend voorbereidingskrediet beschikbaar gesteld voor grondaankoop voor de rondweg Woudsend. Gedeputeerde Mulder heeft de staten beloofd de overeenkomst met de gemeentene Wymbritseradiel en Nijefurd, na vaststelling in GS, ter kennisneming aan de staten te zullen zenden. Hij heeft verder toegezegd de suggestie van de VVD, gesteund door de PvdA, voorbereidingskosten altijd in de projectkosten mee te nemen, te zullen bespreken in het college, inclusief het voorstel over hoe de informatie daarover naar de staten zal gaan. GrienLinks vroeg in een motie dit krediet te behandelen bij de voorjaarsnota. De motie werd verworpen met de stemmen van de fracties van GrienLinks en SP voor.

Activiteitenplan Duaal Bestjoere 2004 vastgesteld
Provinciale Staten hebben het activiteitenplan van de werkgroep 'Duaal Bestjoere' vastgesteld waarin de invoering van het dualisme in de rest van de bestuursperiode is beschreven. Een van de zaken in het plan is de oprichting van een auditcomité. Daarin zijn de volgende statenleden benoemd: mevrouw Van Hall-Disch
de heer Admiraal
de heer De Boer
de heer Kramer
Een amendement van GrienLinks om een voorzitter door de Staten uit haar midden te laten benoemen werd met de stemmen van de fracties van GrienLinks, FNP, SP, en CU/SGP voor.

Communicatieplan Provinciale Staten van Fryslân vastgesteld Provinciale State hebben met algemene stemmen ingestemd met het communicatieplan voor de staten. Het voorgestelde gebruik van 'Fries parlement' als meer communicatieve naam voor de staten werd geschrapt evenals het 'persmoment' na afloop van het openbare deel van de vergadering van het presidium.

Werkgroep Onderwijs van start
Provinciale Staten hebben het werkplan van de statenwerkgroep onderwijs goedgekeurd en E 50.000 beschikbaar gesteld voor de uitvoering daarvan. Dit betekent dat de werkgroep aan de slag kan. Een persbericht over dit onderwerp is beschikbaar.

Extra geld voor dans
Met één stem tegen stemden Provinciale Staten in met een initiatiefvoorstel van de PvdA, FNP en GrienLinks om voor 2004 E 15.000 beschikbaarte stellen voor activiteiten op het gebied van de dans. Daarnaast stelden de staten E 10.000 beschikbaar voor het project Dance Explosion.

Debat over gasboringen in de Waddenzee
Op initiatief van FNP en SP hebben Provinciale Staten in meerderheid besloten geen medewerking te verlenen aan nieuwe opsporing en winning van Waddengas. Ook hebben ze besloten om zo spoedig mogelijk na het verschijnen van het rapport van de commissie Meijer over de gasboringen in de Waddenzee zowel onderling als met het college van GS te willen debatteren over dat rapport en het standpunt van GS daarover.

Geld voor Kompas/Convenantsprojecten
De projecten "Herinrichting Midstraat te Joure" en "Bouw Houten Skûtsje" hebben met algemene stemmen van Provinciale Staten een bijdrage gekregen van de provincie Fryslân.

Frysk Erfskip Evenemint voortgezet door Afûk
Het in juli j.l. uitgesproken faillissement van het NNBT betekent dat de uitvoering van het project Frysk Erfskip Evenemint voortijdig is beëindigd. Provinciale Staten hebben met algemene stemmen besloten om het project Frysk Erfskip Evenemint in 2004 voort te laten zetten door de AFUK.

Nestbescherming van grutto en tureluur
Met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2004 is de 'Subsidieverordening Projectengeld Vliegende Euro's' met algemene stemmen door Provinciale Staten vastgesteld. Hiermee kunnen boeren een bijdrage krijgen voor het beschermen van nesten van de grutto en de tureluur.

Werkplan 2004 Statengriffie vastgesteld
Provinciale staten hebben met algemene stemmen het werkplan 2004 voor de Statengriffie vastgesteld. In dit werkplan worden alle voorgenomen werkzaamheden van de statengriffie voor het jaar 2004 beschreven.

Herbenoeming Commissaris der Koningin
Commissarissen van de Koningin worden eens per zes jaar herbenoemd. Per 1 januari 2005 is de herbenoeming van de heer E.H.T.M. Nijpels aan de orde. Provinciale Staten hebben met algemene stemmen een commisie benoemd voor de procedure van deze herbenoeming.


---- --