Politie Drenthe

Ook zonder puntenrijbewijs je rijbewijs kwijt.

Assen 25-03-2004

Veel mensen denken dat de invoering van een puntenrijbewijs noodzakelijk is om uiteindelijk iemands rijbewijs te kunnen afnemen. Ze vergeten, of weten niet, dat er ook onder de huidige wetgeving mogelijkheden zijn om de geldigheid van een rijbewijs tijdelijk te schorsen of zelfs een rijbewijs ongeldig te verklaren.

De Divisie Vorderingen van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen in Rijswijk regelt in ons land onder meer het schorsen van de geldigheid en het ongeldig verklaren van rijbewijzen.

In de Wegenverkeerswet is in artikel 130 geregeld dat de politie zo spoedig mogelijk schriftelijk mededeling doet (aan het CBR) als zij vermoedt dat de houder van een rijbewijs niet langer beschikt over de rijvaardigheid dan wel de lichamelijke of geestelijke gesteldheid die vereist is voor het besturen van de categorieën voertuigen, waarvoor het rijbewijs is afgegeven.

Alcohol

De politie stuurt altijd een mededeling naar het CBR als een bestuurder wordt betrapt met meer dan 1,3 promille alcohol. Bij een beginnend bestuurder gebeurt dit al bij 0,8 promille.

Ook een bestuurder die weigert mee te werken aan een ademanalyse of een bloedproef kan er van uit gaan dat de politie daarvan mededeling doet aan het CBR.

Verder zal de politie aan het CBR melden als een bestuurder bij herhaling gevaarlijk bezig is in het verkeer of als iemand door gevaarlijk gedrag op de weg een verkeersongeval heeft veroorzaakt.

alcoholcontrolehoresca

Verplichting

Het CBR kan bestuurders van wie de politie een mededeling naar de Divisie Vorderingen heeft gestuurd, verplichten tot een onderzoek naar de rijvaardigheid, mee te werken aan een onderzoek naar de lichamelijke of geestelijke gesteldheid of deel te nemen aan een driedaagse Educatieve Maatregel Alcohol en Verkeer. De kosten à 500 euro komen voor rekening van de betrokken bestuurder.

Ongeldig

Van mensen die niet meewerken aan het onderzoek of van wie het resultaat van het onderzoek onvoldoende is, wordt het rijbewijs ongeldig verklaard.
Het rijden als het rijbewijs is ingevorderd, met een ongeldig verklaard rijbewijs of een rijbewijs waarvan de geldigheid is geschorst, levert een misdrijf op.

Controles komende week

Bij Boetegeld = Sneu Geld staan de komende week onder meer de volgende controles gepland:

Vrijdag 26 maart wordt er op snelheid gecontroleerd op de Valtherweg en de Exloerweg in Odoorn en op de Melkweg in Klijndijk. Zaterdag 27 maart is er op diverse locaties in Emmen een gordelcontrole.
Zondag 28 maart staat de radarauto langs de A28 tussen Assen en Hoogeveen.
Maandag 29 maart is er een radar snelheidscontrole op doorgaande wegen in Diever, Lhee en Vledder.
Dinsdag 30 maart wordt er in Emmen gecontroleerd op de draagplicht van de autogordel en het rijden door rood.
Woensdag 31 maart staat de radarauto op de Annerweg in Zuidlaren, de Norgerweg in Yde en de Hoofdstraat in Zijen.
Donderdag 1 april wordt er met de lasergun op snelheid gecontroleerd op diverse locaties in Emmen.

Boetegeld = Sneu Geld Voorkom dat u moet betalen.

Surf ook eens naar www.verkeershandhaving.nl