Gemeente Wieringen

Bekendmakingen

Ontwerp-welstandsnota (26 maart 2004)

Burgemeester en wethouders maken bekend dat vanaf 29 maart tot en met 26 april 2004 voor een ieder de ontwerp-welstandsnota ter inzage ligt in het gemeentehuis van Wieringen.

Op 1 januari 2003 is de nieuwe Woningwet in werking getreden. Deze wet houdt voor gemeenten onder andere in om welstandsbeleid te voeren. Doelstelling van de wet is om burgers vooraf duidelijkheid te verschaffen welke criteria voor welke objecten in welke gebieden gelden.

De nota is zo opgesteld dat bewoners en ondernemers zo eenvoudig mogelijk kunnen bepalen welke toetsingscriteria voor de welstand gelden voor hun (verbouw)plannen in het desbetreffende gebied. Door bewoners vooraf inzicht te geven over hoe bouwplannen worden beoordeeld en door deze criteria vast te leggen kan de ruimtelijke kwaliteit van de leefomgeving worden vergroot. Daarnaast kunnen door de gebiedsgerichte benadering waardevolle eigenschappen van bijvoorbeeld de dorpscentra en de lintbebouwing worden behouden.

De welstandsnota wordt het middel om welstandsbeleid mee uit te voeren. Voor kleine bouwplannen worden objectieve criteria vastgesteld die een ambtelijke toets mogelijk maken. Voor grotere bouwplannen zijn er criteria opgesteld die een handreiking kunnen geven bij het maken van een ontwerp.

Het ontwerp van de welstandsnota ligt gedurende de hierboven genoemde termijn voor vier weken ter inzage. Binnen deze termijn kunnen schriftelijke zienswijzen worden ingediend. Na verwerking van de zienswijzen wordt de welstandsnota ter vaststelling aan de gemeenteraad aangeboden.

Hippolytushoef, 26 maart 2004 Drs. J. Wittink, secretaris J.G.A. Baas, burgemeester