Ingezonden persbericht


Persbericht 25 maart 2004

Eurodusnie
Postbus 2228
2301 CE Leiden

Eurodusnie activiteiten tegen de Europese Unie

2004 is voor Nederland in meerdere opzichten een Europees jaar. Op 10 juni vinden verkiezingen plaats voor het Europees Parlement en op 1 juli neemt Nederland voor zes maanden het EU-voorzitterschap over van Ierland. De taak van het EU voorzitterschap is geen gemakkelijke. Het komende jaar wordt het eerste jaar met in totaal 25 lidstaten die het met elkaar eens moeten worden over een Europese Grondwet, terwijl andere prangende vraagstukken zoals de voortdurende economische crisis en het 'terrorisme' zich voortdurend opdringen. Het grootste probleem lijkt echter vooralsnog de gebrekkige legitimiteit van het Europese project. Wat betreft de verkiezingen staat Nederland voor de moeilijke opgave mensen naar de stembus te krijgen. Ter herinnering, in 1999 bleef 70% van de kiezers thuis. In de gehele Europese Unie lag dit cijfer op 50%; een cijfer dat nog enigszins geflatteerd is omdat er in sommige landen een opkomstplicht geldt.

Het Leidse Eurodusniecollectief komt voort uit de protesten tegen de EU tijdens het Nederlandse EU voorzitterschap in 1997. Eurodusnie is fel gekant tegen de Europese Unie. De 10 belangrijkste punten van kritiek heeft Eurodusnie samengevat in een manifest met de naam: 'Europese Unie NEE!! Nederland opheffen JA!!'. Het manifest is te vinden is op de website http://eu2004.eurodusnie.nl Eurodusnie zal in aanloop naar de verkiezingen en tijdens het EU voorzitterschap op verschillende manieren pleiten voor niets minder dan de ontmanteling van de Europese Unie en de opening van alle grenzen. Dit doet Eurodusnie op verschillende manieren.

Oproep om blanco te stemmen
Eurodusnie roept op om 10 juni blanco te stemmen, als een protest tegen het kapitalistische fort Europa. De oproep wordt ondersteunt met posters, stickers en een folder. Een gemotiveerde oproep tot blanco stemmen kunt u wederom vinden op de website http://eu2004.eurodusnie.nl

Protest acties
Tijdens het voorzitterschap zullen diverse protestacties worden georganiseerd, sommige door Eurodusnie zelf en andere met, of door, collega organisaties waarmee het collectief dikwijls samenwerkt binnen het 'Bastanetwerk' http://www.bastanetwerk.nl Sommige van deze protesten krijgen een grensoverschrijdend karakter en zullen ter zijner tijd worden aangekondigd.

Informatieve activiteiten
Eurodusnie zal met een scala aan informatieve activiteiten een bescheiden tegenwicht proberen te bieden aan de EU Europese propaganda machine. Zo zullen wij ons, waar ons de mogelijkheid wordt geboden, actief mengen in het publieke debat. We nemen deel in forumdiscussies, schrijven op verzoek en eigen initiatief discussiestukken, maar ook speciale uitgaven zoals een door het Instituut voor Publiek en Politiek uitgegeven EU onderwijskrant. Verder geven we interviews over ons standpunt ten aanzien van de EU. Eurodusnie organiseert zelf ook het nodige. Eind april brengt Eurodusnie het nulnummer uit van het politiek-cultureel kwartaalmagazine Geen Paniek!, dat volledig in het teken zal staan van de politiek van de Europese Unie. Enkele dagen voor de EU verkiezingen, op 5 juni, organiseert Eurodusnie in het Volkshuis te Leiden een themadag over de EU en het verzet ertegen. Een groot aantal ervaringsdeskundigen, waarvan een enkeling werkzaam in het Europees Parlement, zullen uitleggen wat zij ondernemen tegen de EU. De themadag wordt afgesloten met een 'Stem Blanco!' concert. In juli reist Eurodusnie af naar Servië om daar deel te nemen aan de Europese conferentie van het Peoples Global Action netwerk (http://www.pgaconference.org), volgens ons een mooi voorbeeld hoe internationale samenwerking er ook uit kan zien. In het najaar volgt een themadag over de uitbreiding van de EU. Tenslotte heeft Eurodusnie de al eerder genoemde website http://eu2004.eurodusnie.nl in het leven geroepen waarop de nodige achtergrondinformatie en een actiekalender wordt bijgehouden.

Einde persbericht

Voor alle informatie waarvoor u geen antwoord vindt op de website kunt u contact opnemen met Dusnieworld, de mondiale werkgroep van het Eurodusniecollectief.

E-mail: dusnieworld@eurodusnie.nl
Telefoon : 0715173019 /0652408960 (Marco) / 0630945317 (David)