Generali

Met 'n jongere partner moet je wel aan je toekomst denken.

Partnertoeslag vervalt in 2015

Voor wie is deze informatie van belang?
Bent u geboren op of na 1 januari 1950 en getrouwd of samenwonend? Zo ja, dan is het verstandig om deze informatie goed door te lezen en te toetsen wat de hoogte van uw (mogelijke) AOW-hiaat is.

Huidige AOW
Iedereen die in Nederland woont heeft op grond van de AOW recht op een uitkering bij het bereiken van de 65-jarige leeftijd. Voor personen die getrouwd zijn of samenwonen, komt dit neer op een bedrag van EUR 7.905,84 bruto per jaar inclusief vakantietoeslag (EUR 658,82 bruto per maand). Heeft hij of zij een jongere partner die geen of weinig inkomen geniet, dan bestaat er eveneens recht op een partnertoeslag van maximaal hetzelfde bedrag. Zo komt het gezamenlijk inkomen uit op het niveau van het sociaal minimum, oftewel 100% van het netto minimumloon. De toeslag vervalt op het moment dat de jongere partner de 65 jaar passeert en zelf recht krijgt op een AOW-uitkering.

De situatie vanaf 2015 verslechtert
In 1996 heeft het kabinet een wetswijziging aangenomen met betrekking tot de AOW. Nederlandse burgers die op of na 1 januari 2015 in aanmerking komen voor een AOW-uitkering, kunnen geen aanspraak meer maken op een partnertoeslag. Voor partners met een leeftijdsverschil betekent dit dat er tijdelijk een inkomenstekort ontstaat. Stel, u verschilt vijf jaar in leeftijd met uw partner, dan blijft het gezamenlijk inkomen vijf jaar lang beperkt tot het AOW-pensioen voor één persoon. Oftewel, u ontvangt dan samen slechts 50% van het netto minimumloon. Een inkomensgat waar u waarschijnlijk niet op zit te wachten.

Vermijd verrassingen!
Verschilt u ook in leeftijd met uw partner? Aarzel dan niet en reken hieronder uw (mogelijke) AOW-hiaat uit.

Huidig AOW-hiaat per jaar EUR 7.905,84
Inflatie (standaard 4%)
_____ % Gemiddelde inflatiepercentage over de afgelopen 40 jaar was 4,2%. Maximaal percentage van het invoerveld is daarom op 5% gesteld. Geboortedatum oudste partner Bent u geboren voor 1950 dan is er door deze wetswijziging geen AOW-hiaat. Geboortedatum jongste partner Het leeftijdsverschil met uw partner ( aantal jaren ) _____

Totaal: AOW-hiaat op basis van het leeftijdsverschil

_______________

Totaal: AOW-hiaat op basis van het leeftijdsverschil rekening houdend met de opgegeven inflatie

_______________