Nederlandse Vereniging van journalisten

Onderhandeling Sociaal Plan
Telegraaf opgeschort
25 maart 2004.

Onderhandelaars voor de NVJ bij het Sociaal Plan 2004 - 2005 voor de Amsterdamse Telegraaf bedrijven, onder wie Hans Verploeg, besloten deze week in goed overleg de onderhandelingen voor een nieuw Sociaal Plan op te schorten. Dit besluit is genomen in samenspraak met de vertegenwoordigers van de COR. Tevens is besloten het Sociaal Beleidsplan, dat 4 maart jl. afliep, officieel per 23 maart 2004 te beëindigen. Eerdere kritiek op de onderhandelaars uit NVJ-gelederen, dat het beoogde sociaal plan onder het niveau elders zou komen, is daarmee hopelijk weggenomen.

De reden van opschorting is gelegen in de onzekerheid rondom de besluitvorming van het kabinet en de sociale partners op centraal niveau over het voortbestaan van de VUT- en prepensioenregelingen. De ouderenregeling is een cruciaal onderdeel van het Sociaal Plan. Afgesproken is om opnieuw om tafel te gaan als er meer duidelijkheid hierover is. Dit zal waarschijnlijk nog voor de zomer gebeuren.

Voor zover partijen kunnen overzien zal er tot de zomer geen reorganisatie plaatsvinden binnen de werkmaatschappijen die meedoen met het nieuwe Sociaal Plan. Vanaf 23 maart geldt dat het Sociaal Beleidsplan niet meer van toepassing is op nieuwe gevallen. Mocht er onverhoopt toch sprake zijn van een reorganisatie voordat een nieuw Sociaal Plan is geaccordeerd, zal de werkgever met de bonden en de NVJ in overleg treden.

Voor de mensen die inmiddels boventallig zijn verklaard, dan wel een aanzegging hebben ontvangen, geldt dat het oude Sociaal Beleidsplan van toepassing blijft.