B EN W BERICHTEN 2004 - 11 Gemeente Rotterdam

COLLEGEVERGADERINGEN VAN 23 MAART

Algemene Zaken

(23-03) Het College heeft kennisgenomen van de verantwoording van gemaakte kosten door de wethouder Sociale Integratie en zijn bestuursassistent voor de reis naar Helsinki van de commissie Sociale Zaken en Onderwijs vorig jaar. De reis stond in het teken van immigratie en integratie.

(23-03) Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten de Stichting Rotterdams Comité ter Behartiging van Nationale Belangen (CNB) een subsidie toe te kennen van E 36.300,-. Sinds jaar en dag heeft het Comité een stimulerende en coördinerende rol bij de viering van Koninginnedag. Jaarlijks ontvangen zij daartoe een subsidie. Het subsidiebedrag wordt verdeeld onder een groot aantal Rotterdamse (wijk)verenigingen.

(23-03) Het College heeft ingestemd om de Burgerzaal op woensdag 14 april beschikbaar te stellen voor de jaarlijkse bijeenkomst van communicatieadviseurs van Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam. Deze bijeenkomsten zijn bedoeld om ervaringen uit te wisselen tussen de communicatieadviseurs van de grote steden. Dit jaar wordt dit georganiseerd door de afdeling Communicatie van de gemeente Rotterdam. Het programma in Rotterdam staat in het teken van de Rotterdamse Aanpak en Rotterdam Zet Door.

(23-03) Het College heeft ingestemd met de ontvangst van een delegatie uit New York onder leiding van de heer M. Lombardi, de vice president van de New York Metro. Deze delegatie brengt van 28 maart tot 3 april een bezoek aan Rotterdam op uitnodiging van wethouder Bolsius. De managementmethoden die de heer Lombardi heeft toegepast om de New Yorkse metrostations in een aantal jaren te transformeren van vieze, onveilige stations tot schone relatief veilige plekken zijn interessant om kennis van te nemen in het kader van de Rotterdamse Aanpak. Er worden verschillende ontmoetingen georganiseerd tussen de delegatie, het College, hoofden van dienst, middenkader en vertegenwoordigers van deelgemeenten.

Beleid

(23-03) Het college van B en W heeft in verband met de renovatie van het deelgemeentehuis van deelgemeente Hillegersberg-Schiebroek besloten het pand Lommerrijk aan de Straatweg 99 aan te wijzen als huis der gemeente. Het voltrekken van huwelijken en partnerregistraties kan zodoende tijdens de renovatieperiode plaatsvinden in Lommerrijk.

(23-03) Het College heeft het verzoek van Rederij Rebus om het passagiersschip "Nehalennia" aan te wijzen als trouwlocatie, afgewezen. Onderzoek heeft uitgewezen dat er geen behoefte bestaat aan uitbreiding van trouwlocaties.

(23-03) Het College heeft besloten tot het instellen van rechtsvordering voor een totaalbedrag van E 21.675,= plus de opgelegde bijdragen in de kosten van bijstand in de toekomst.

(23-03) Het College sluit met het UWV een overeenkomst over grensoverschrijdende gegevensuitwisseling. Dit vloeit voort uit een kaderconvenant tussen het ministerie van Sociale Zaken en het UWV. Voor de gemeente fungeert het UWV als tussenpersoon bij grensoverschrijdend onderzoek op het terrein van bijstandsverlening.

(23-03) Het College heeft besloten het voorontwerpbestemmingsplan 'Brienenoord Corridor' vrij te geven voor vooroverleg en inspraak. Het bestemmingsplan Brienenoord Corridor betreft het tracé van de A16 ten noorden en ten zuiden van de Van Brienenoordbrug. Het plan kent voornamelijk verkeers-, water-, en groenbestemmingen. In dit bestemmingsplan zijn geen functiewijzigingen gepland.

(23-03) Het college van B en W heeft besloten tot deelneming van de gemeente Rotterdam in de Stichting Medische Opvang Asielzoekers (MOA) Zuid-Holland/Utrecht omdat het aantal asielzoekers dat moet worden opgevangen sinds 1999 is gedaald. Deze daling ligt ten grondslag aan de voorgenomen fusie tussen de stichtingen MOA Zuid Holland en MOA Utrecht, die zullen worden opgeheven. Medewerkers van de beide Stichtingen worden zoveel mogelijk ondergebracht in de nieuw te vormen Stichting MOA Zuid Holland/Utrecht.

(23-03) Namens het College ondertekent de wethouder voor Sociale Integratie het managementcontract met het projectbureau Sociale Integratie. Het projectbureau is belast met de uitvoering van de collegeprioriteiten rond Mensen maken de Stad. De prioriteiten liggen onder meer op de terreinen van Opzoomeren en Stadsetiquette.

(23-3) Het College heeft op 23 maart jl., de pro forma indiening van de bouwfraude schadeclaim van Rotterdam bij de Raad van Arbitrage, formeel bevestigd. Het pro forma indienen van een verzoekschrift voor bouwfraude schadeclaims was noodzakelijk om mogelijke verjaring van claims tegen te gaan.

(23-3) Het College heeft besloten om directeur OBR opdracht te geven tot het vaststellen en begeleiden van inrichtingsplannen voor de buitenruimte in bedrijven- en kantoorgebieden Spaanse Polder, Bedrijvenpark Noord-West, Brainpark III en de Galvanistraat/Van Helmontstraat ten oosten van de Benjamin Franklinstraat, die niet onder deelgemeentelijke bevoegdheid vallen.

(23-3) Het College heeft besloten een samenwerkingsovereenkomst aan te gaan met De Nieuwe Unie en AM Grondbedrijf b.v. voor de herstructurering van de Tarwewijk. Het besluit is onder voorbehoud van de instemming van de gemeenteraad. De overeenkomst houdt in dat de gemeente de Wijkontwikkelingsmaatschappij Tarwewijk CV (WOM) en de Wijkontwikkelingsmaatschappij Tarwewijk Beheer b.v. (WOM Beheer) mede opricht en daaraan deelneemt. Dit onder voorbehoud van de vereiste goedkeuring van Gedeputeerde Staten. De gemeente zal ongeveer vijftien miljoen euro beschikbaar stellen voor de aanpak van de Tarwewijk.

(23-3)Het College heeft kennis genomen van de ontwikkelingen rond de Wet Maatschappelijke Ontwikkeling (WMO, voorheen Wet Maatschappelijke Zorg) en de mogelijke rol die de gemeente Rotterdam daarin kan spelen.

De WMO betekent een grote stelselwijziging op het gebied van zorg en welzijn. In de nieuwe wet worden bestaande wetten opgenomen: de Welzijnswet, de Wet Voorzieningen Gehandicapten, onderdelen van de AWBZ, van de Ziekenfondswet en enkele subsidieregelingen (wonen met zorg en cliëntondersteuning). Verwacht wordt dat door de WMO de gemeente er belangrijke taken bij krijgt op het gebied van zorg en welzijn. Waarschijnlijk neemt de gemeente Rotterdam daarom deel aan een pilot voor de WMO.

Middelen en Control

(23-3) Het College heeft een medewerker van de Roteb met onmiddellijke ingang disciplinair ontslagen wegens ernstig plichtsverzuim.


---- --