Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


Persbericht

Amsterdam, 25 maart 2004

Besluiten uit de wekelijkse vergadering van het Dagelijks Bestuur

Voor 1,8 miljoen nieuwe straten en stoepen in Orteliusbuurt

Het Dagelijks Bestuur gaat de komende acht jaar de straten van de Orteliusbuurt opknappen volgens het vastgestelde Plan van Aanpak "Kwaliteitsverbetering openbare ruimte Orteliusbuurt". Het werk begint na de zomervakantie. Straat voor straat wordt het asfalt vervangen voor betonkeien en komen er nieuwe stoepen. De straten die De Baarsjes gaat opknappen zijn de Orteliusstraat, de Van Spilbergenstraat, de Van Middellandstraat, de Willem Schoutenstraat en de Orteliuskade ten zuiden van de Jan Evertsenstraat. De kosten bedragen tot 2011 circa ¬ 1,8 miljoen euro. De indeling van de straten blijft in principe hetzelfde. Kleine aanpassingen zoals fietsenrekken, geveltuinen en ander straatmeubilair gebeuren na overleg met de bewoners. Om het aantal parkeerplaatsen gelijk te houden, blijven de kleine parkeerplaatsen vóór de bomen in de Orteliusstraat gehandhaafd. Mocht de gemeente besluiten tot extra budget, dan krijgt de Van Spilbergenstraat na inspraak een nieuw profiel dat extra parkeren mogelijk maakt, doordat auto's aan één zijde haaks kunnen parkeren. Het plan van aanpak gaat ter kennisname naar de raadscommissie Stadsdeelwerken. Een DB-besluit over de aanbesteding van het werk volgt.

Informatie: Marianne van den Berg, telefoon 020-5892727

Vergunning om bomen te kappen gaat gepaard met plicht tot herplanting

Met een nieuwe bomenvergunning wil het Dagelijks Bestuur de kapverordening uit 1995 is aanscherpen. Beschadigen en beplakken van bomen is verboden, evenals het snoeien door onbevoegden. Zowel bij legale als bij illegale kap kan het stadsdeel een herplantplicht opleggen. Ook kan De Baarsjes een geldelijke bijdrage voorschrijven voor herplant elders. Nieuw in de verordening is de vergunningplicht voor het verwijderen van beeldbepalende klimplanten en een lijst van bijzondere beschermwaardige bomen in de openbare ruimte; het Dagelijks Bestuur gaat in de loop van het jaar de lijst opstellen. Een essentieel onderdeel van de bomenverordening is de uitgebreide begrippenlijst met gedetailleerde omschrijvingen. Jaarlijks worden in De Baarsjes circa dertig kapvergunningen aangevraagd, waarvan ongeveer een derde door de stadsdeelorganisatie zelf. Zo'n vijftien procent van de aanvragen wordt afgewezen. De bomenverordening heeft gedurende een maand ter visie gelegen; hierop zijn geen reacties ontvangen. De commissie Stadsdeelwerken bespreekt de nieuwe bomenverordening op 13 april.

Informatie: Manuel Monkau, telefoon020- 5892728

Kritiek op Stedelijke Menukaart Parkeren

De Baarsjes plaatst kritische kanttekeningen bij het inspraakverslag op de Menukaart Parkeren, zo schrijft het Dagelijks Bestuur aan wethouder Van der Horst (Verkeer, Vervoer en Infrastructuur). Het stadsdeel wil een uurtarief voor parkeren van ¬ 2,40 naast A- en B-tarieven van ¬ 3,00 en ¬ 1,80 per uur. Als alleen de A- en B-tarieven gelden, verwacht De Baarsjes een parkeervlucht uit stadsdelen met het hoge tarief naar stadsdelen met het lage tarief. Ook dringt het stadsdeel aan op mogelijkheden voor kort parkeren. De Baarsjes verwacht dat er meer parkeerruimte komt voor winkelpubliek als het stadsdeel parkeren in winkelstraten mag beperken tot een uur, want langparkeerders zoals familiebezoekers zullen gaan parkeren buiten de winkelstraten. Het stadsdeel ziet bovendien graag dat de centrale stad de communicatie over de nieuwe parkeerregels trekt.

Informatie: Manuel Monkau, telefoon020- 5892728

Nieuwe Westerweelschool krijgt kunstwerk

De kunstenares Suzan Drummen kan een kunstwerk bij de Joop Westerweelschool maken voor ruim 136.000 euro. Ruim 90.000 euro komt uit de éénprocentsregeling voor nieuwbouw van openbare gebouwen en het Amsterdams Fonds voor de Kunst legt ruim 45.000 euro bij. In de herfstvakantie verhuizen de kinderen naar de nieuwe school, die officieel geopend wordt in november. Het kunstwerk wordt daarna onthuld. Boven de Joop Westerweelschool komen aan het Balboaplein 92 koopwoningen.

Informatie: Marianne van den Berg, telefoon 020-5892727

Vijftigduizend euro voor restauratie van verwaarloosde gevels in Berlagestijl

Stadsdeel De Baarsjes geeft de eigenaar van panden op de hoek van de Postjesweg en de Hudsonstraat vijftigduizend euro voor gevelrestauratie. De donkerbruin beschilderde voorgevels worden teruggebracht naar de expressieve gevels in metselwerk, die zo kenmerkend zijn voor de Berlagestijl. Bovendien verdwijnen de misplaatste plastic kozijnen en komen de passende houten kozijnen terug. De Baarsjes heeft het geld beschikbaar doordat subsidies voor woningverbetering zijn ingetrokken wegens illegale splitsing.

Informatie: Wim de Graaf, 020- 5892512 of 06-12379510

Ziekteverzuim 5,9 procent

In stadsdeel De Baarsjes is het ziekteverzuim in 2003 uitgekomen op 5,9 procent, het laagste verzuimpercentage van alle stadsdelen. Het ziekteverzuim was in 2002 nog 7,8 procent. In 2005 wordt het 5,7 procent, zo is het streven naar voortgaande verbetering.

Een belangrijke oorzaak van de daling is de aandachtsvolle benadering van zieke medewerkers, waarbij sterk gelet wordt op het inrichten van het werk, zodanig dat de medewerker zo snel weer aan de slag kan met een adequaat takenpakket. Bij de Baarsjes werken 250 mensen op 228 formatieplaatsen. Ruim de helft werkt in uitvoerende en dienstverlenende functies, zoals bijvoorbeeld de afvalreinigers, bouw- en woninginspecteurs en buurtconciërges.

Informatie: Joke Padmos, 06-20541756

Uitnodiging

Henk Boes reikt dertig certificaten Nederlands uit aan oudkomers

Op 31 maart van 10.15 tot 10.45 uur in buurtcentrum De Tagerijn aan het Balboaplein krijgen dertig oudkomers van stadsdeelwethouder Henk Boes (Welzijn) hun certificaat voor de cursus Nederlands. Het laagdrempelige Informatiecentrum Taal in het buurthuis is op verzoek van de deelraad drastisch uitgebreid. Op 1 februari 2005 wil het stadsdeel dat honderdenvijftig oudkomers taallessen en vijftien deelnemers taalstages gevolgd hebben, bedoeld om het Nederlands te oefenen. In De Baarsjes wonen 8500 oudkomers, dat is 24 procent van de bevolking. De helft van hen woont langer dan 16 jaar in Nederland.

Zie bijgevoegd persbericht. Informatie: Wim de Graaf, 020- 5892512 of 06-12379510

Voor vier galerieateliers in de Witte de Withstraat gesubsidieerde huurcontracten

Op zondag 28 maart organiseert Stichting Art'Centre van 15-17 uur in het nieuwe culturele café-restaurant aan de Witte de Withstraat 128 een kennismakingsborrel. Drie dagen eerder heeft stadsdeelwethouder Witte Goudriaan (Kunst) op donderdag 25 maart aan de Witte de Withstraat 27 Galerie Agentur geopend. De Baarsjes subsidieert huurcontracten voor galerieateliers in de Witte de Withstraat, zodat de kunstenaars slechts 50 euro per vierkante meter per maand aan huur hoeven te betalen. Vanaf 1 juni worden de volgende twee galerieruimtes in de Witte de Withstraat op deze wijze te huur aangeboden, dit zijn de huisnummers 89 en 140. Het stadsdeel nodigt kunstenaars uit om te reageren op het aanbod voor deze twee benedenpanden van ruim 70 vierkante meter plus een opslagkelder. Het project De Witte Ruijter is onderdeel van de Stedelijke Vernieuwing van de Chassébuurt en gaat voor 2006 éénentwintig betaalbare galerieateliers mogelijk maken.

Zie bijgevoegd persbericht. Informatie: Marianne van den Berg, telefoon 020-5892727

Uitnodiging

Overleg met de buurt over veiligheid

Op 1 april om 19.30 uur in buurthuis Chassé is de laatste van de vier buurtoverleggen over veiligheid, waarbij naast de stadsdeelvoorzitter en deelraadsleden ook de buurtregisseurs Don de Jong en Leo Dieker aanwezig zijn. De voorlaatste bijeenkomst vindt plaats op donderdag 25 maart met de Does-, Tromp,- en Geuzenbuurt in Westerwijk aan de Admiraal de Ruijterweg 148, met Witte Goudriaan en buurtregisseur Ton van Doorn.

Informatie: Manuel Monkau, telefoon 020- 5892728

Uitnodiging

Inspraakbijeenkomst inrichting Baarsjesweg

Op 29 maart om 19.30 uur in de raadzaal organiseert het stadsdeel een inspraakbijeenkomst over de nieuwe inrichting voor de Baarsjesweg tussen de Postjesweg en de Admiraal de Ruijterweg. De Baarsjesweg krijgt langs het water een wandelpromenade met bankjes en nieuwe grote bomen. De rijbaan van gebakken of betonnen klinkers wordt eenrichtingsverkeer. De parkeerplaatsen komen in de lengte aan beide kanten van de straat. Bij de aansluiting op de Admiraal de Ruijterweg komt een hellingbaan voor langzaam verkeer. De werkzaamheden starten in augustus en zijn afgerond in december. De nieuwe inrichting is onderdeel van de Stedelijke Vernieuwing van de Chassébuurt. Het ontwerp ligt ter inzage tot 30 maart.

Informatie: Ruth Buwalda, telefoon 020-5892702

Uitnodiging

Inspraakbijeenkomst inrichting Van Speijkstraat

Op 31 maart om 19.30 uur in de raadzaal organiseert het stadsdeel een inspraakbijeenkomst over de vernieuwing van de Van Speijkstraat. Het fietspad in de Van Speijkstraat verdwijnt. De hele straat krijgt aan de even zijde schuinparkeren en aan de oneven zijde langsparkeren. De vernieuwing is onderdeel van de Stedelijke Vernieuwing van de Chassébuurt. De werkzaamheden starten in mei in het zuidelijk deel van de straat en zijn voor de zomer afgerond. In Het noordelijke deel van de straat lopen de werkzaamheden van november tot eind december. Het ontwerp ligt ter inzage tot 1 april.

Informatie: Ruth Buwalda, telefoon 020-5892702

Nadere informatie: Joke Padmos, j.padmos@baarsjes.amsterdam.nl, mobiel 06-20541756

Persbericht

Amsterdam, 23 maart 2004

Opening eerste gesubsidieerde galerie van De Witte Ruijter 25 maart 19.00 uur

Donderdag 25 maart 2004 om 19.00 uur officiële opening Galerie Agentur, Witte de Withstraat 27.

Galerie Agentur is de eerste gesubsidieerde galerie in het kader van het project De Witte Ruijter van stadsdeel De Baarsjes.

De sprekers zijn: Jellichje Reijnders, kunstcriticus en curator

Henk Pauw, Rayonmanager Ymere Wonen West (voorheen woningbedrijf Amsterdam)

Witte Goudriaan, portefeuillehouder Kunst, stadsdeel De Baarsjes

Een optreden van Bloomfeldt Weekmaker, zang en performance, geldt als de officiële openingshandeling.

Agentur

Agentur is een kunstenaarscollectief van Karin Christof, Nils van Beek en Tilmann Meyer-Faje. Agentur start met een groepstentoonstelling met videowerk van Thomas Bagge, kleine meubelsculpturen van Maarten Sleeuwits en een ruimtelijke installatie met tekeningen van Gerben Hermanus. Agentur wil kunstprojecten organiseren en dan vooral conceptuele kunst die grensverleggend werkt. Voor meer informatie over Agentur: Karin Christof 06-14 38 20 96, Nils van Beek 020-6268430.

De Witte Ruijter

Stadsdeel De Baarsjes wil door het realiseren van betaalbare galerieateliers bijdragen aan het scheppen van een aantrekkelijke, levendige Chassébuurt en het ondersteunen van de professionele ontwikkeling van kunstenaars. Tot en met 2006 wil stadsdeel De Baarsjes 21 galerieateliers realiseren, een etalageproject uitvoeren, waarbij leegstaande of geblindeerde etalages als expositieruimte worden gebruikt en samen met de kunstenaars en galeriehouders zorgen voor de promotie van het gebied. Evenementen en manifestaties zullen de aandacht vestigen op het gebied en bezoekers trekken

Witte de Withstraat 27 is een pand van woningbedrijf Ymere.


---