Gemeente Amsterdam

Amsterdamse primeur: integrale leidingentunnel sluit wegopbrekingen uit
25 maart 2004 - Remco Asselbergs
Amsterdam heeft een primeur met de bouw van een ondergrondse leidingentunnel in de Mahlerlaan aan de Amsterdamse Zuidas. Het voordeel van de leidingentunnel is dat voor onderhoud of aanleg van nieuwe leidingen de straat niet opengebroken hoeft te worden; deze werkzaamheden kunnen ondergronds uitgevoerd worden.

Dit voorkomt overlast voor verkeer en omwonenden. Ook zijn de kabels en leidingen beschermd tegen eventuele beschadiging bij grondwerk. De aanleg van de leidingentunnel is tevens een primeur voor Nederland.

"Deze doorbraak zal de Amsterdammer in de toekomst veel ergernis kunnen besparen" volgens stadsregisseur Piet Polderman. "We zijn blij dat we naast het creëren van bouwputten die nodig zijn voor het ontwikkelen van de Zuidas, ook in staat zijn de overlast te beperken. Deze innovatieve methode past bij wat we voor ogen hebben met de Zuidas: kwaliteit en vernieuwing"aldus Duco Stadig, wethouder Stedelijke Ontwikkeling.

De Integrale Leidingentunnel (ILT) wordt aangelegd op circa 1.20 meter onder het maaiveld, is meer dan manshoog en circa 6.50 meter breed. De tunnel bevat alle benodigde kabels en leidingen en voor gas, elektriciteit, telecom, water, riolering, stadsverwarming en, nieuw voor Nederland, ook stadskoeling. Aanliggende gebouwen worden vanuit de leidingentunnel aangesloten op deze voorzieningen.

De bouw van de tunnel start op donderdag 25 maart. In het voorjaar van 2005 zijn de werkzaamheden klaar..

De Gemeente Amsterdam ontwikkelt Zuidas tot een duurzaam, multifunctioneel gebied met een hoge bebouwingsdichtheid en internationale uitstraling. Bij deze ambitie behoort eveneens een kwalitatief hoog voorzieningenniveau met betrekking tot energie- en nutsvoorzieningen.
Om dit hoog voorzieningenniveau voor energie- en nutsvoorzieningen te realiseren met inachtneming van de hoge bebouwingsdichtheid en een hoge kwaliteit van de openbare ruimte is voor de Mahlerlaan gekozen voor de aanleg van een, voorlopig circa 500 meter lange integrale leidingentunnel (ILT).
Dit vernieuwende project is genomineerd voor de BouwRAI Bouwprijs 2004 voor de beste innovatie op het gebied van woningbouwprojecten.

Pb-059

© Gemeente Amsterdam