Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA modeniseert familierecht (25/03/04)

Als gezinspartij kiest de N-VA resoluut voor de ondersteuning en wettelijke bescherming van elk gezin. Dus zowel voor elk gehuwd paar als voor elk koppel dat, met of zonder kinderen, kiest voor een duurzaam samenlevingsverband.

Begin december lanceerde de N-VA daarom een nota voor een gezinsvol beleid met voorstellen inzake o.a. een fiscaal gezinsquotiënt, de opbouw van gelijke pensioenrechten voor samenwonende partners, hogere en universele kinderbijslagen, trekkingsrechten voor de opvoeding van kinderen thuis of buitenshuis, de uitbreiding van het ouderschaps- en adoptieverlof en een reeks erfrechtelijke, gezinsrechtelijke en familiaalrechtelijke voorstellen.

Als rode draad doorheen deze voorstellen loopt steeds het streven naar een betere ondersteuning en bescherming van alle gezinsvormen, maar ook de bescherming van de zwakste schakel: het kind.

Als lid van de Subcommissie Familierecht diende kamerlid Geert Bourgeois een reeks wetsvoorstellen - welgeteld 16 - in ter uitvoering van dit gezinsplan. De voorstellen, uitgewerkt door Bourgeois zelf en partijraadslid Lieve Vanhoutte (Kortrijk), zijn gegroepeerd rond drie clusters: de ouderlijke verantwoordelijkheid, een betere bescherming van samenwonenden en de modernisering en humanisering van het echtscheidingsrecht.


1. Ouderlijke verantwoordelijkheid

De N-VA wijst op het essentiële belang van de band tussen ouders en kind. Ouderschap is een kwestie van rechten en plichten. Beide ouders moeten verantwoordelijkheid nemen voor hun kinderen, ook wanneer ze niet langer samenleven. Daarenboven heeft elk kind, ook na een eventuele scheiding, recht op contact met beide ouders. Daarom herhaalt de N-VA haar pleidooi om het bezoekrecht en het betalen van alimentatie beter afdwingbaar te maken. Zo moet de rechter kunnen nagaan of de weigering van kind of ouder om het bezoekrecht uit te voeren wel gerechtvaardigd is. Is dat niet het geval, dan moet de overheid optreden, staat in een wetsvoorstel.

Naast het bezoekrecht staat echter ook een bezoekplicht, meent de N-VA. Dat moet ouders verplichten hun verantwoordelijkheid op te nemen tegenover hun kinderen, zoniet verliezen ze hun bezoekrecht.

De N-VA wil verder het niet betalen van onderhoudsgeld strenger aanpakken. De partij voorziet daarom onder meer de mogelijkheid om het geld rechtstreeks op te eisen bij de schuldenaar van de onderhoudsplichtige. Dat houdt bijvoorbeeld in dat het bedrag van de alimentatie kan worden opgeëist bij de werkgever van de betrokkene.

Tot slot dient de N-VA ook een wetsvoorstel in dat zorgouderschap verleent aan een aantal personen: de partner van een homovader of een lesbische moeder of de partner van een heteromoeder of -vader. Op die manier kunnen ook die personen ouderlijk gezag uitoefenen over de kinderen, met de nodige rechten en plichten.


2. Een betere bescherming van samenwonenden

Vandaag heeft de persoon die met de erflater samenwoont geen enkele wettelijke aanspraak op zijn of haar nalatenschap. De samenwonende kan zijn of haar partner natuurlijk wel bevoordelen bij testament, maar moet er dan rekening mee houden dat bv. de ouders reservataire erfgenamen zijn en blijven.
Bourgeois en Vanhoutte werkten daarom enkele wetsvoorstellen uit inzake het erfrecht van wettelijke en feitelijke samenwonenden. Het begrip samenwonende partners wordt hierbij zeer ruim opgevat als elk koppel, ongeacht hun geslacht, dat met of zonder kinderen samenwoont en waarbij de partners gemeenschappelijk voorzien in hun gezinszekerheid, net zoals gehuwden verondersteld worden te doen. Het erfrecht wordt dus niet beperkt tot de wettelijk samenwonende partners. Ook feitelijk samenwonenden komen in aanmerking, op voorwaarde dat zij kunnen bewijzen dat ze samen een gezin vormen en kiezen voor de rechten en plichten eraan verbonden.

Een eerste wetsvoorstel beoogt de afschaffing van de erfrechtelijke reserve van de ouders bij het overlijden van personen zonder kinderen. Deze maatregel komt vooral ten goede aan ongehuwd samenwonenden en maakt dat elk van hen bij schenking en testament ten gunste van de ander kan beschikken over het deel van de nalatenschap dat anders naar de ouders gaat.

De N-VA kiest niet voor de gelijkschakeling van het erfrecht van de langstlevende samenwonende partner met dat van de langstlevende echtgenoot. De grote verscheidenheid in samenlevingsverbanden maakt zulke gelijkschakeling onmogelijk. Immers, koppels die bewust kiezen om niet te huwen, moet je ook niet de wettelijke gevolgen van het huwelijk opleggen.

Concreet stelt de N-VA voor een samenwonend koppel een minimaal reservatair erfrecht voor. Dit wil zeggen dat het erfrecht van de langstlevende samenwonende partner hetzelfde is als de concrete reserve van de langstlevende echtgenote, met name het vruchtgebruik op de woning die het samenwonende koppel bewoonde met de huisraad. Samenwonenden kunnen elkaar natuurlijk nog steeds ruimer bedelen via een testament.

Verder willen Geert Bourgeois en Lieve Vanhoutte ook een reeks obstakels uit de weg ruimen die samenwonenden tegenkomen wanneer ze uit elkaar gaan. In tegenstelling tot gehuwden moeten samenwonenden die scheiden vandaag een beroep doen op maar liefst drie rechtbanken (de vrederechter voor het gebruiksrecht van de woning, de jeugdrechtbank voor de kinderen en de rechtbank van eerste aanleg voor de vereffening-verdeling). Een N-VA-wetsvoorstel maakt het mogelijk dat ook samenwonenden zich tot de kortgedingrechter kunnen wenden om een aantal dringende en voorlopige maatregelen te treffen lopende de echtscheidingsprocedure.


3. Een moderner en menselijker echtscheidingsrecht

De N-VA pleit voor zoveel mogelijk schuldloze echtscheidingen, maar behoudt wel de echtscheiding op grond van fouten. Uit elkaar gaan met onderlinge toestemming moet al kunnen vanaf zes maanden in plaats van de huidige wettelijke termijn van twee jaar huwelijk. Daarenboven kan een echtscheiding met onderlinge toestemming vandaag enkel wanneer beide partners het over alles eens zijn. De N-VA voorziet daarom de mogelijkheid om te scheiden met onderlinge toestemming, ook al zijn beide partners het niet over alles eens. Zij kunnen toch gebruik maken van de eenvoudige scheidingsprocedure en de overblijvende geschilpunten laten oplossen door een vertrouwenspersoon.

Tot slot willen Bourgeois en Vanhoutte met drie wetsvoorstellen - gezien het stilzitten van de regering en de meerderheidspartijen - enkele ongrondwettelijkheden en anomalieën wegwerken.

De N-VA hoopt alvast dat de zestien wetsvoorstellen allen aan bod kunnen komen in de subcommissie in de Kamer die zich buigt over de hervorming van het familierecht.

Het volledige dossier familierecht kan u raadplegen op www.n-va.be/familierecht

Auteur:
Lieve Vanhoutte, partijraadslid, Geert Bourgeois, Kamerlid, algemeen voorzitter
Nieuw-Vlaamse Alliantie

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be