Gemeente Zwolle

Vervolg mogelijk aanwezig explosief Civieltechnisch plan vastgesteld


Datum uitgave: 17-02-2004

Onderwerp: veiligheid
Het college van b. en w. heeft het civieltechnisch plan vastgesteld om het mogelijk aanwezig explosief in de gracht aan de Schuttevaerkade te identificeren en te ruimen. De gemeente start nu met het treffen van voorbereidingen voor de ruiming en demontage van de blindganger. Eerst moet worden vastgesteld of er daadwerkelijk sprake is van een blindganger. Hiervoor wordt een gedeelte van de stadsgracht drooggelegd met behulp van een kuip en damwanden (omvang 10 bij 12 meter). Vervolgens vindt op donderdag 25 maart 2004 de identificatie plaats. In de gracht aan de Schuttevaerkade ligt mogelijk een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog. Deze bom is een blindganger. Een blindganger is een niet geëxplodeerde bom. De gemeente verricht het onderzoek naar het mogelijk explosief naar aanleiding van de getuigenverklaring van een ooggetuige, een oud-Zwollenaar, over het vallen van een explosief in de Tweede Wereld Oorlog in gracht aan de Schuttevaerkade. De gemeente neemt deze stap om een onveilige situatie te voorkomen. In 2003 zijn metingen gedaan naar het mogelijk aanwezige explosief. Vier verstoringen in de gracht waren na de eerste metingen zodanig groot, dat nader onderzoek nodig was. Deze vier zijn verder onderzocht. Eén verstoring heeft men uit de gracht gehaald, dit was een ijzeren vat. Nu zijn er drie verstoringen over. Het is niet uitgesloten dat één van de metingen het mogelijk explosief is. De uitslagen komen in hoofdlijnen overeen met de getuigenverklaring.

Identificatie
Donderdag 25 maart 2004 wordt gepland om te bekijken of sprake is van een blindganger en om welk type het gaat. Dit doet de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) samen met de firma Leemans. Als het explosief zich in stabiele staat bevindt, dan wordt het op zondag 18 april gedemonteerd en op een veilige plek tot ontploffing gebracht. Mocht de EOD het explosief in instabiele staat aantreffen, dan kan worden besloten het explosief eerder te ruimen.

Ontruiming
Dit betekent dat op zondag 18 april 2004 in een straal van circa 215 meter het gebied moet worden ontruimd om het mogelijk explosief te ruimen. Men kan dan niet aanwezig zijn in huis of in een bedrijfspand. Over de precieze gang van zaken rond de ontruiming wordt men over een aantal weken geïnformeerd. Dit gebeurt in samenwerking met het RGF-Bureau (Regionaal Geneeskundig Functionaris), politie en brandweer Zwolle. Het RGF-Bureau coördineert het vervoer en draagt zorg voor zieke personen die worden geëvacueerd, de politie voor de ontruiming zelf en de brandweer verleent ondersteuning. Op 7 april 2004 vindt een informatiebijeenkomst plaats in het Stadhuis voor de mensen die wonen en werken in de cirkel van circa 215 meter en andere belangstellenden. Tijdens deze bijeenkomst wordt de manier van ontruimen besproken en kan men vragen stellen. Mensen die nu vragen hebben, kunnen bellen met het Gemeentelijk Informatiecentrum, telefoon (038) 498 29 99. Bron: Afdeling Communicatie