Universiteit van Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

23 maart 2004

Dondersprijs 2003 naar Michiel Dubbeldam

Op donderdag 25 maart 2004 ontvangt dr. Michiel Dubbeldam van het VU Medisch Centrum de Dondersprijs 2003. Deze landelijke prijs van 4550 euro wordt tweejaarlijks uitgereikt door het Dondersfonds aan een onderzoeker die zich heeft onderscheiden met een proefschrift op het gebied van de Oogheelkunde.

De prijs wordt uitgereikt door prof.dr. J.S. Stilma, voorzitter van de Stichting Dondersfonds en hoogleraar oogheelkunde aan de Universiteit Utrecht, tijdens de jaarvergadering van het Nederlands Oogheelkundig Genootschap.

Onderzoek

Dubbelman promoveerde in januari 2003 op zijn onderzoek naar veranderingen in het voorste oogsegment tijdens veroudering en accommodatie. De menselijke ooglens blijft het hele leven groeien en verandert hierdoor van vorm. Dit zou gevolgen moeten hebben voor de sterkte van een eventueel benodigde brilsterkte om in de verte scherp te kunnen zien. In de praktijk blijkt echter dat deze waarde tijdens het ouder worden ongeveer constant blijft. Dubbelman ontdekte dat gedurende het leven de lens boller en dikker wordt, maar dat gelijktijdig de brekingsindex daalt, waardoor er geen verandering in de brilsterkte optreedt. De resultaten worden momenteel gebruikt voor de ontwikkeling van een accommoderende kunstlens. Verder is de methode van belang bij het evalueren van het chirurgisch corrigeren van refractieafwijkingen waardoor een bril of contactlenzen niet meer nodig zijn.

Dondersfonds

De stichting Dondersfonds is opgericht in 1889 door prof. F.C. Donders, emeritus hoogleraar Oogheelkunde aan de Universiteit Utrecht. Het doel van de stichting is om 'mede te werken tot de vorming van de fysiologen en opthalmologen'. Met de Dondersprijs wil het bestuur beginnende onderzoekers steunen die een bijdrage leveren aan de biologische wetenschap in Nederland.

Meer informatie

Contactpersoon: Anne Marie Partridge, (030) 253 3468, a.partridge@bs.uu.nl

Voorlichter Roy Meijer, (030) 253 3705, r.meijer@csc.uu.nl