Gemeente Zwolle

Windesheim, bedrijven en museum gastheer 7e Vlaams Nederlandse Ontmoetingsdagen


Datum uitgave: 24-03-2004

Onderwerp: ondernemen; onderwijs

De Christelijke Hogeschool Windesheim is op 25 en 26 maart 2004 gastheer van de Vlaams Nederlandse Ontmoetingsdagen 2004. Ruim 110 vertegenwoordigers van hogescholen en universiteiten uit Vlaanderen en Nederland ontmoeten elkaar rondom het thema 'Flexibilisering en Internationalisering, grensdoorbrekend onderwijs'. Om de deelnemers aan de conferentie ook kennis te laten maken met de praktijk, organiseren Scania Nederland, J.E. StorkAir en het Stedelijk Museum Zwolle enkele workshops. Vlaams Nederlandse Ontmoetingsdagen
Twee dagen per jaar komen vertegenwoordigers van universiteiten en hogescholen in Vlaanderen en Nederland bij elkaar, met als doel kennis en informatie uit te wisselen. Tijdens deze twee conferentiedagen worden allerlei workshops, lezingen en presentaties gehouden rondom een actueel thema.

Key-note speaker tijdens de bijeenkomst donderdagmiddag is prof. Dr. Herman Pleij, hoogleraar middeleeuwse letterkunde. Hij zal in zijn lezing 'Hier spreekt men Nederlands' ingaan op het gebruik van de Nederlandse taal in Vlaanderen en Nederland. Burgemeester drs. H.J. Meijer is uitgenodigd om tijdens het diner in de Proosdij de traditionele tafelrede te houden. Hij zal het thema van deze dagen koppelen aan de relatie tussen het hoger onderwijs en de stad. De Vlaams Nederlandse Ontmoetingsdagen vinden voor de zevende keer plaats. Volgend jaar is de associatie van de universiteit en hogeschool van Gent gastheer.

Workshops
Onder de titel 'Internationale ontwikkelingen nu, met het oog op de toekomst' zijn twee bedrijven en een museum in Zwolle gastheer tijdens de Vlaams Nederlandse Ontmoetingsdagen 2004. Zwolle is een onderwijsstad. Maar ook een ondernemende stad en een stad met cultuur. Daarom ontstond het idee om de deelnemers aan deze Ontmoetingsdagen ook kennis te laten maken met deze facetten van Zwolle. Het Stedelijk Museum Zwolle, J.E. StorkAir, producent van klimaatinstallaties en Scania Nederland, vrachtwagenproducent hebben daarom een speciaal programma georganiseerd rondom Internationalisering en Flexibilisering, het thema van deze Ontmoetingsdagen. Daarmee geven ze een beeld van hun toekomst en die van de studenten aan universiteiten en hogescholen.

Stedelijk Museum Zwolle
Het Stedelijk Museum Zwolle organiseert de workshop 'Cultuurmanagement in internationale context'. Aan de orde komen de thema's: 'Musea en onderwijs' (vanaf 25 maart 2004 loopt in het SMZ een programma speciaal voor het basisonderwijs), 'Internationalisering' (aan de hand van een praktijkvoorbeeld wordt uiteengezet hoe een kunstcollectie uit Zwolle in Gent terechtkwam) en 'Maatschappelijke transformatie' (het aanbieden van managementvaardigheden aan museumdirecties in Oost-Europa en Rusland).

J.E. StorkAir
Het thema van de workshop bij J.E. StorkAir is 'Internationale samenwerking en productontwikkeling' Dit gebeurt aan de hand van twee cases: 'Samenwerking bij geïntegreerde productontwikkeling' en 'Samenwerking met technisch onderwijs in regio en internationaal' (de afdeling Research & Development van J.E. StorkAir werkt o.m. intensief samen met Windesheim).

Scania Nederland
Het thema van de workshop bij Scania is 'Strategische keuzes in internationale transportmarkt' Het programma bestaat uit een lezing over Markt en Strategie en een rondleiding door de fabriek. Bron: Afdeling Communicatie
Datum van 24-03-2004 tot 30-03-2004