Openbaar Ministerie

25 maart 2004

OM reageert niet op aantijgingen korpschef Amsterdam

Het Openbaar Ministerie reageert niet op de onzinnige aantijgingen die de Amsterdamse korpschef Kuiper vandaag in een gesprek met deVolkskrant doet aan het adres van OM-topman De Wijkerslooth. Een korpschef van Amsterdam behoort beter te weten, dit type reactie is vooral onbehoorlijk, aldus mr. J.L. de Wijkerslooth. Volgens de OM-topman wordt er momenteel vooral op de man gespeeld en niet op de bal en zegt dit alles over de kracht van de argumenten.

De Amsterdamse korpschef laat vandaag in de Volkskrant weten dat een column van OM-topman De Wijkerslooth in het OM-magazine Opportuun hem in het verkeerde keelgat is geschoten. Mr. J.L. de Wijkerslooth besprak een maand geleden in zijn column het onderwerp tegenhouden. Hiermee wordt bedoeld de voorstellen van de politie om te komen tot een nieuwe strategie bij het tegengaan van criminaliteit. Deze voorstellen zijn onderwerp van discussie binnen de wereld van politie en Justitie. Met tegenhouden wordt beoogd criminelen zo hinderlijk te volgen dat zij geen misdrijven kunnen plegen. Het concept is opgesteld door de tweede man van het hoofdstedelijke korps, Van Riessen, en de Groningse hoofdcommissaris Welten. Deze laatste volgt binnenkort Kuiper op als korpschef in Amsterdam.
In de column van mr. De Wijkerslooth (diehier hier integraal valt te lezen) wordt de nieuwe handhavingsfilosofie tegen het licht gehouden. De OM-topman geeft aan dat het niet eenvoudig is om het tegenhouden naar waarde te schatten omdat onder die noemer twee nogal verschillende concepten lijken te vallen. Ten eerste het op een slimme manier inzetten van strafvorderlijk optreden met de gedachte dat niet elke interventie hoeft te leiden tot strafvervolging. De tweede betekenis van tegenhouden lijktte zijn dat de strafrechtelijke taak van de politie uit preventie zou moeten bestaan. Mr. De Wijkerslooth stelt dat politie en OM op basis van hun ervaringen bij de strafrechtelijke handhaving suggesties kunnen hebben hoe andere partijen bepaalde vormen van criminaliteit kunnen verminderen en dat zij die suggesties dan vooral moeten uitdragen. ,,Bij die signalerende en adviserende rol moet het echter ook blijven. He6t is niet de verantwoordelijkheid van de politie om te zorgen dat andere organisaties op hun terrein liggende preventieve maatregelen treffen.
De OM-topman signaleert ook de tendens om de extra inspanningen op dat preventieve vlak ten koste te laten gaan van de opsporing. En dat is volgens hem niet de bedoeling. ,,Preventieadvies kan door allerlei organisaties gegeven worden, maar er is maar één loket voor de opsporing en dat is de politie. Een slachtoffer heeft geen boodschap aan de voordelen van het tegenhouden; het slachtoffer wil dat de dader gepakt wordt. Juist op dat vlak hebben politie en OM onaanvaardbaar veel laten liggen, aldus De Wijkerslooth.