Politie Gelderland-Midden

Regionaal

---

Politie verstoort mensensmokkel vanuit Irak

Publicatiedatum: 25-03-2004

De unit Regionale Recherche van de politie Gelderland-Midden heeft een onderzoek afgerond naar mensensmokkel vanuit Irak en Iran (maar ook vanuit Syrië en Turkije) via Nederland naar Groot-Brittannië. Het onderzoek startte op basis van informatie van de Britse politie naar aanleiding van de aanhouding van een 36-jarige Arnhemmer in Dover op 2 maart 2003 op verdenking van mensensmokkel naar het Verenigd Koninkrijk.

Op basis van onderzoek konden op 19 februari drie mannen worden aangehouden die worden verdacht van mensensmokkel. Het gaat om twee Irakese mannen uit Arnhem van 37 en 50 jaar alsmede een man uit Huissen van 63 jaar. In de woningen van de mannen alsmede in een bedrijfspand in Arnhem werd onder leiding van de rechter-commissaris doorzoeking gedaan. Daarbij werden onder meer valse identiteitsbewijzen aangetroffen, maar ook valse Irakese rijbewijzen, kopieën van paspoorten alsmede paspoorten waarvan bij de politie aangifte van vermissing was gedaan.
Op basis van verhoren en het tactische en informatie-onderzoek is gebleken dat de personen die naar het westen wilden emigreren, tegen betaling werden opgevangen in Arnhem en doorgetransporteerd naar het Verenigd Koninkrijk. Voor dit doel werden valse paspoorten gemaakt, paspoorten vervalst en paspoorten van look-a-likes gebruikt. De personen werden bij diverse personen -in afwachting van de reis naar het Verenigd Koninkrijk- in Arnhem ondergebracht. De feitelijke reis gebeurde met bedrijfs- en vrachtwagens tijdens goederentransporten.

Overigens bracht het onderzoek verder aan het licht dat door de vijftigjarige verdachte op verzoek Irakese rijbewijzen werden vervalst; deze werden via een rijschoolhouder uit Arnhem naar het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen gestuurd (CBR) ten einde er een Nederlands rijbewijs voor terug te krijgen. In dit verband zijn nog eens tien mannen uit Arnhem gehoord.
Met het onderzoek werd bovendien een vorm van `underground banking' aan het licht gebracht; via illegale geldcircuits kwam geld in handen van de aangehouden personen. Underground banking is in het licht van terrorismebestrijding, mensensmokkel, fraude en het witwassen van crimineel geld een in omvang groeiend verschijnsel.

Politie Gelderland-Midden - Divisie Justitiële Zaken Bureau Communicatie - Ronald van der Leeden
Telefoon (026)3524721

---

Gelderland-Midden

Rivierenland

---

Duiven, automobiliste rijdt in sloot

Publicatiedatum: 25-03-2004

Een 35-jarige automobiliste uit Duiven is woensdagmiddag in haar woonplaats in een droogliggende sloot gereden.
De vrouw reed over de linkerrijbaan van de A12. Zij reed richting Zevenaar. Op een gegeven moment wilde zij naar de rechterrijbaan. Om nog onduidelijke reden schrok zij - volgens eigen zeggen - van een onbekend gebleven voertuig voor haar. Hierdoor maakte de bestuurster een stuurcorrectie. Het voertuig raakte de berm en de vrouw verloor de controle over de wagen. Vervolgens gleed de auto in een nagenoeg droogliggende sloot naast de weg.
Voor zover bekend is de vrouw niet gewond geraakt.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Duiven, letsel bij ongeval met scooter

Publicatiedatum: 25-03-2004

Een 36-jarige inwoonster van Tolkamer is woensdagmiddag gewond geraakt (vermoedelijk is haar been gebroken) bij een ongeval met een scooter. Zij zat bij haar 39-jarige echtgenoot achterop de scooter. Het tweetal reed over de Parallelweg in Duiven, komende vanuit de richting van Westervoort. Bij het inhalen van een fietser werd met de linkerzijde van de scooter een in de berm geplaatst paaltje geraakt. Hierbij is de vrouw gewond geraakt. Dat er sprake was van letsel werd even later duidelijk, toen de vrouw afstapte. Zij is behandeld in het Streekziekenhuis in Zevenaar.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606