Politie Friesland

Politieberichten 24/3 13.00 t/m 25/3 07.00 uur

Fryslân 25-03-2004 - Voor informatie kunt u tijdens kantoordagen van 07.00 t/m 13.00 uur contact opnemen met Bureau Communicatie via telefoonnummer 0900-8844.

Leeuwarden: snelle bromfiets
Op woensdag om 13.15 uur kreeg de politie een melding van een snelle bromfietser op de Aldlansdyk. De politie trof de bromfietser hier aan en vroeg hem mee te gaan naar het politiebureau voor een test met de bromfiets. De bromfiets bleek opgevoerd te zijn tot een snelheid van 73 kilometer per uur. De 17-jarige bromfietser uit Leeuwarden heeft hiervoor een bekeuring gekregen.

Ryptsjerk: rijden zonder rijbewijs
Op woensdag om 14.10 uur heeft de politie op de Rijksstraatweg een 48-jarige automobilist uit Delft staande gehouden. De man bleek niet in het bezit te zijn van een rijbewijs. De politie heeft
proces-verbaal opgemaakt en gaf aan dat de automobilist niet verder mocht rijden. Even later zag de politie de verdachte toch weer verder rijden richting Leeuwarden. Daarop is de automobilist weer staande gehouden en is de auto in beslaggenomen.

Harlingen: in bezit van handgranaat
Op woensdag om 16.15 uur heeft de politie in een woning aan de Prinses Margrietstraat een handgranaat gevonden. De politie had hierover een tip binnengekregen en ging daarop naar de woning om de granaat in te vorderen. De 24-jarige bewoner die thuis was, is door de politie aangehouden en voor verhoor naar het politiebureau meegenomen. De granaat is in beslag genomen.

Leeuwarden: diefstal met geweld
Op woensdag om 17.20 uur deed een 25-jarige inwoner uit Leeuwarden boodschappen. Hij had zijn fiets niet op slot gezet. Toen hij weer buiten kwam, ontdekte hij dat zijn fiets gestolen was. De man liep in de richting van de Ruyterweg, zag een verdachte met zijn fiets en pakte vervolgens zijn fiets weer terug. Hierna ontstond een achtervolging waarbij nog twee verdachten kwamen die eerder ook al bij de fiets gesignaleerd waren. De 25-jarige man werd door de verdachten met een stok op zijn rug geslagen. Hij probeerde zich vervolgens te weren en raakte daarbij gewond aan zijn vinger, hij is voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht. De politie stelde ondertussen verder onderzoek in en kon op basis van getuigen achterhalen wie de verdachten waren. Zij zijn op de Auke
Stellingwerfstraat alle drie aangehouden, het betreft twee 18-jarige inwoners en een 15-jarige inwoonster uit Leeuwarden.

Drachten: verkeerscontrole
Op woensdag van 15.00 tot 22.00 uur heeft de politie een
verkeerscontrole gehouden. Er werd onder andere op de Stationsweg, de Noorderdwarsstraat en de Splitting gecontroleerd. In totaal zijn er 2850 voertuigen gecontroleerd. De politie heeft 155 overtredingen geconstateerd.


- 88 voor het niet dragen van de gordel;

- 39 voor snelheidsovertredingen;

- 5 voor het niet handsfree bellen tijdens het rijden;
- 3 voor het door rood licht rijden;

- 1 voor het rijden onder invloed, uitslag 330 ug/l;

- diverse overtredingen zoals geen geldig APK, zonder helm rijden, gebruik mislichten.

Gytsjerk: snelheidsovertreding
Op woensdag om 22.00 uur heeft de politie op de Trynwaldsterdyk een 50-jarige automobilist uit Aldtsjerk staande gehouden. De automobilist reed 120 kilometer per uur waar 80 is toegestaan. In de bebouwde kom reed de automobilist 80 kilometer per uur. De politie heeft de man een bekeuring gegeven.

Fryslân: rijden onder invloed
De volgende bestuurders werden betrapt op het rijden onder invloed. Alle bestuurders kregen een proces-verbaal. Achtereenvolgens: Plaats en tijd, naam, uitslag, rijverbod en eventuele bijzonderheden. Sneek, Lemmerweg, donderdag 00.45 uur, 40-jarige automobilist uit Hemelum, 355 ug/l., rijverbod van drie uren.
Heerenveen, Rijksweg A32, donderdag 05.45 uur, 44-jarige automobilist uit Veenendaal, 300 ug/l., automobilist slingerde over de weg en raakte daarbij bijna de linker en de rechter vangrail.