Gemeente Ede

nummer 63 / Ede, 24 maart 2004

Afval in Ede: apart is mooi meegenomen

Gemeente Ede laat momenteel door een extern buro de samenstelling van het huishoudelijk restafval onderzoeken. Om de twee jaar wordt in voorjaar, zomer en najaar het restafval uit zes verschillende wijken in de gemeente gesorteerd. Hierdoor komen we te weten waar dit afval uit bestaat, en welke soorten afval er eigenlijk niet in thuis horen.

Vooral groente-, fruit- en tuinafval, oud papier en karton, glas en textiel worden nog te vaak met het restafval weggegooid. Dat is jammer, want daardoor kan het niet nuttig worden hergebruikt.

Ook zijn de verwerkingskosten hoger dan nodig is, omdat restafval wordt verbrand. Dit is duurder dan afval verwerken tot herbruikbare grondstoffen. In tegenstelling tot de afgelopen jaren, is de afvalinzameling momenteel kostendekkend. De kosten voor afvalinzameling en -verwerking worden volledig gedekt door de inkomsten uit de afvalstoffenheffing, die de inwoners van Ede betalen. Wordt het afval voldoende gescheiden, dan heeft dit effect op de hoogte van de afvalstoffenheffing.

Het doel is om in 2006 van àlle huishoudelijk afval, inclusief grof huishoudelijk afval, 60% gescheiden in te zamelen. Het hergebruikpercentage stijgt de laatste jaren langzaam. In 2003 werd ruim 50% van alle huishoudelijk afval gescheiden ingezameld.

Binnenkort worden de resultaten van het onderzoek bekend gemaakt.
---