Gemeente Woudenberg


2004-027 Rapport Ouderen in Beeld gepresenteerd

WOUDENBERG, 25 maart 2004 Ouderen van 70 jaar en ouder voelen zich over het algemeen prettig in Woudenberg en in hun woning. Dat is de belangrijkste conclusie van het rapport Ouderen in Beeld 2002. Wethouder J. Ravestein-van Endhoven heeft het rapport op donderdag 25 maart 2004 in ontvangst genomen. Het rapport is gebaseerd op een enquête, die in 2002 door achttien vrijwilligers is afgenomen onder een vierde van de ouderen van 70 jaar en ouder.

Het project Ouderen in Beeld verstrekte vier jaar lang informatie aan ouderen over inkomensondersteunende voorzieningen. Het project is daarnaast gebruikt als middel om inzicht te krijgen in de situatie van de Woudenbergse 70-plussers op het gebied van wonen, zorg, welzijn, inkomen en mobiliteit.

Aanleiding
In 1999 zijn de Stichting Welzijn Ouderen (SWO), de plaatselijke afdelingen van de Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen (ANBO) en de Protestants Christelijke Ouderenbond (PCOB) en de gemeente Woudenberg gestart met het project Ouderen in Beeld. Dit project is voortgekomen uit het landelijke project Gulden Regels, ontwikkeld door de landelijke ouderenbonden. Doel van het project Ouderen in Beeld is tweeledig:

1. Enerzijds wordt geprobeerd om de ouderen, voorzover zij dat nog niet weten, te informeren over de inkomensondersteunende voorzieningen. Het gaat hier om voorzieningen als de bijzondere bijstand, de Wet voorzieningen gehandicapten, de kwijtschelding van lokale belastingheffingen en de huursubsidie.

2. Daarnaast is het project gebruikt om zicht te krijgen op de situatie van ouderen boven de 70 jaar op het gebied van wonen, zorg, welzijn, inkomen en mobiliteit.
De voorlichting over de inkomensondersteunende voorzieningen en de enquête zijn uitgevoerd door 18 vrijwilligers.

Conclusies
Het rapport doet verslag van de uitkomsten van de enquêtes. De meest opvallende conclusies zijn:

- Ouderen van 70 jaar en ouder voelen zich over het algemeen prettig in Woudenberg en in hun woning. Zij zijn redelijk goed op de hoogte van de inkomensondersteunende voorzieningen, zoals huursubsidie, bijzondere bijstand en de voorzieningen voortvloeiende uit de Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg). Wat minder bekend is, zijn de mogelijkheden voor gemeentelijke bijdragen aan Tafeltje Dek Je en de Open Tafel Groenewoude, beide SWO-activiteiten. Ook de kwijtschelding voor de gemeentelijke waterschapslasten blijft wat achter in bekendheid.

- De contacten met familie, buren, vrienden en kennissen zijn hoog bij de 70-plussers. Toch voelt bijna eenderde deel van de geënquêteerde vrouwen zich (soms) alleen. Ook mannen voelen zich weleens eenzaam, maar minder vaak dan vrouwen (13%).

De doelgroep van Ouderen in beeld zijn ouderen boven de 70 jaar. Van 1999 tot en met 2002 is jaarlijks 25% van het totaal aantal adressen benaderd. Dit houdt in dat in 2002 nagenoeg alle ouderen boven de 70 jaar in Woudenberg zijn gevraagd om mee te werken aan het project. Voor de uitvoering van het project is een voorbereidingsgroep ingesteld. Deze voorbereidingsgroep bestond uit vertegenwoordigers van de SWO, ANBO, PCOB en gemeente. De coördinatie van het project lag in handen van mevrouw Erny de Wildt, ouderenwerker bij de SWO. Laatst gewijzigd op 31/03/2004