PERSBERICHT - 2004-03-09

Keukenhof steeds meer evenement tussen cultuur en natuur

Een bloeiende senior met 55 lentes

Van 25 maart tot en met 20 mei is de Keukenhof weer open. Negen weken lang wordt dan in Lisse het kleurrijkste Nederlandse voorjaar getoond. Voor de 55ste keer alweer. Maar we voelen ons gewoon 55 lentes jong, aldus Annemarie Gerards van de Keukenhof. En zeg nou zelf, dat is toch helemaal niet zo oud.

Een van de hoogtepunten van het verjaardagsfeestje in de bollenstreek is de expositie Growing Hats. Daar zijn enkele honderden bloemenhoeden te zien, waaronder antiekemodellen (uit de jaren vijftig en zestig) van bekende ontwerpers als Dior, Schiaparelli en Coco Chanel.

Daarnaast ook de beste resultaten van de internationale (bloemen)hoedenwedstrijd die de Stichting Hoedenplatform en de Nederlandse Hoeden Vereniging hebben georganiseerd. Het winnende ontwerp wordt bekend gemaakt op Tweede Paasdag (12 april) en alle bezoekers mét hoed worden die dag extra in de bloemen gezet tijdens de Easterparade.

In glas gevangen
Een ander verjaardags-onderdeel is de glaskunst-expositie Glow of Glass, het natuurlijke decor van in glas gevangen licht. Twaalf Nederlandse glaskunstenaars tonen dan hun werk: glasobjecten die licht, ruimte en kleur weerspiegelen in hun door kunstenaars geschapen unieke vorm. De tentoonstelling biedt ook een overzicht van unieke en seriestukken van de Koninklijke Nederlandsche Glasfabriek Leerdam.

En er is nog meer verjaardagskunst op de feestende Keukenhof: in samenwerking met de 35-jarige Smelik & Stokking Galleries worden er ruim tachtig bronzen beelden tussen de bollen gezet.

En dat zijn dus maar enkele extras op de Keukenhof 2004. Want de basis blijft op zich na-tuurlijk ook al imponerend: een kleurenpracht van zeven miljoen bloeiende tulpen en andere bolbloemen.

En niet te vergeten bloesems, bloeiende rhododendrons en azaleas. Naast bloemen kent de Keukenhof standaard verschillende tuinen en tuinstijlen: de Engelse landschapstuin, de Historische tuin met zn beuk- en taxushagen, de Natuurtuin, de Japanse natuurtuin, de formele tuin en de drie speciale kleurtuinen.

Oranjehof
Vermeldenswaardig van de volle Keukenhof-agenda is ook nog de manifestatie Oranjehof op Koninginnedag, 1 en 2 mei. Dit is een vrijmarktachtige, culturele manifestatie, waarbij kunstenaars, hobbyisten en andere creatieve mensen zich voor een groot publiek. Immers, op Koninginnedag en de Dag van de Arbeid trekt de Keukenhof tienduizenden bezoekers, aldus Annemarie Gerards.

Geheel nieuw is dit jaar de workshop (voor individuelen en groepen) Creatief met bolbloemen. Dat betekent een bijzonder, aangekleed bezoek aan de lentetuin, waarin een wandeling met gids en een minicursus met bloemenanrrangeur is opgenomen. Tenslotte is er een expositie waarbij de kunstenaars Tom Frantzen, Jennifer Petterson en Krijn Giezen vanuit hun eigen werkterrein reageren op de culturele geschiedenis en actuele ontwikkelingen in de Duin- en Bollenstreek.

Nieuwe weg
Al die bloemen, cultuur en kunst passen volgens Annemarie Gerards precies in de nieuwe weg, die de Keukenhof is ingeslagen. We willen niet alleen de schijnwerpers op de Nederlandse sierteeltsector richten, maar ook aandacht voor kunst en cultuur vragen. Keukenhof wil een evenement op het raakvlak van cultuur en natuur zijn.

Voor uitgebreide en algemene informatie: www.lekkerweg.nl en www.keukenhof.nl