Nederlandse Spoorwegen

Uitnodiging voor de pers
Rotterdam, 19 maart 2004

Sprinters op Zoetermeer Stadslijn voorzien van camera's Minder agressie en vandalisme door cameratoezicht in de trein

Binnenkort zijn alle treinen op de Zoetermeer Stadslijn uitgerust met camera's. Een proef met camera's aan boord van acht Sprinters heeft aangetoond dat het veiligheidsgevoel van zowel klant als NS-personeel door deze maatregel toeneemt. Daarnaast verminderen de onderhoudskosten als gevolg van vandalisme met meer dan de helft. Voor NS voldoende reden om nog eens tien treinstellen met een camerasysteem uit te rusten.

De proef
Vanaf het voorjaar van 2001 is op de Zoetermeer Stadslijn ervaring opgedaan met camera's in treinstellen. Deze proef leerde dat er een duidelijk preventieve werking uitgaat van de maatregel: agressie en vandalisme komt veel minder voor. Op basis van de evaluatie is daarom besloten om alle 18 Sprinters op deze lijn te voorzien van een video-registratiesysteem. De daarmee gemaakte opnamen kunnen ook gebruikt worden voor daderherkenning, waardoor de politie een extra middel in handen heeft om delicten op te lossen. Zo kwam de Spoorwegpolitie eind vorig jaar dankzij de camerabeelden vier verdachten op het spoor van brandstichting in een trein op station Den Haag Centraal.

UITNODIGING
NS nodigt u graag uit om een kijkje achter de schermen van dit project te nemen. Dat kan op 26 maart van 11.00 tot 12.00 uur in het onderhoudsbedrijf Leidschendam van Nedtrain, Westvlietweg 4 te Den Haag. De locatie is per trein prima bereikbaar via het op 100 meter afstand gelegen NS-station Leidschendam-Voorburg. Op die dag zal er door diverse betrokkenen worden ingegaan op de achtergronden van dit initiatief en de tot nu toe geboekte resultaten. Er zal een treinstel met camera's beschikbaar zijn om het systeem te demonstreren. Vanzelfsprekend is er gelegenheid tot het stellen van vragen en het maken van foto's en TV-opnamen. Wij verzoeken u om ons uiterlijk donderdag 25 maart te laten weten of u van deze mogelijkheid gebruik wilt maken. Dat kan door een emailbericht te sturen naar: Henk.vandenBroek@ns.nl