Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Kamerstuk, 25-3-2004

WVG-protocol en berichtgeving verzorgingshuizen

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

DVVO-U-2465558

25 maart 2004

Hierbij bied ik u ter informatie de monitor Wvg-protocol aan. Het onderzoek geeft een beeld van de implementatie van het Wvg-protocol bij gemeenten en de ervaringen van cliënten. Zoals ik in mijn brief van 10 november 2003 (TK 2003-2004, 26 631, nr 62) heb toegezegd neem ik de resultaten van de monitor Wvg-protocol mee bij de gedachtevorming rond de invulling van de verantwoordelijkheden en bevoegdheden van gemeenten in de voorgenomen Wet maatschappelijke ondersteuning.

Afgelopen weekeinde is er in diverse media melding gemaakt van een plan om het aantal verzorgingshuisbedden te beperken en gemeenten een grotere rol te geven in de zorg.
De berichtgeving schetste een beperkt en op onderdelen onjuist en versimpeld beeld van een groter en complex geheel. Een aantal krantenkoppen wekte de indruk dat bezuinigd gaat worden op verpleeghuisbedden.

Dat er maatregelen in ontwikkeling zijn om de AWBZ beheersbaar te houden en dat er maatregelen in voorbereiding zijn om gemeenten een belangrijke rol op het gebied van de maatschappelijke ondersteuning te geven is u bekend. Ik heb u daarover een brief toegezegd. Daarin wordt niet alleen aandacht besteed aan het beleid voor scheiden van wonen en zorg, maar komt ook de positie van verzorgingshuizen aan de orde. Niet in de zin zoals in de berichtgeving in de media is gesuggereerd om mensen te dwingen thuis te blijven terwijl ze een intramurale zorgbehoefte hebben, maar om aan te sluiten bij de wens van velen om zolang mogelijk zelfstandig te wonen in een omgeving die voldoende ondersteuning biedt. Over deze beleidslijn en de consequenties daarvan voor de productie van aangepaste woningen voor de zorgdoelgroep hebben minister Dekker en ik u nog op 15 september 2003 een brief gestuurd (TK 2002-2003, 26 631, nr 57).

De beleidsvoorstellen zal ik u presenteren in de brief over de contouren van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO). Deze heb ik u in maart toegezegd. Door omstandigheden ben ik helaas niet in staat u de brief eerder toe te sturen dan de tweede helft van april. Uiteraard ben ik graag bereid daarover met u van gedachten te wisselen.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

drs. Clémence Ross - van Dorp

* PDF

Om het kamerstuk op te halen:

Zie het origineel
WVG-protocol en berichtgeving verzorgingshuizen (nieuw venster) Kamerstuk, 25-3-2004 (137 pag., 5.554 kB)