PCM Uitgevers


25/03/2004
PCM Uitgevers presenteert jaarcijfers 2003

PCM Uitgevers heeft over 2003 een bedrijfsresultaat vóór amortisatie goodwill en uitgaverechten behaald van ? 47,3 miljoen.

Ten opzichte van 2002 betekent dit een stijging van ? 10,0 miljoen (26,8 procent). De nettowinst vóór amortisatie goodwill en uitgaverechten ligt met ? 31,0 miljoen eveneens circa ? 10 miljoen boven het niveau van vorig jaar.

Ten opzichte van 2002 zijn Het Parool/Weekmedia en IBO, alsmede de activiteiten van CrossPoints gedesinvesteerd. Uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum is geacquireerd per 1 november 2002. De behaalde boekwinst op de verkoop van de aandelen Het Parool/Weekmedia is geheel aangewend voor noodzakelijke reorganisaties in de PCM organisatie ten gevolge van het vertrek van Het Parool/Weekmedia en heeft om die reden niet geleid tot een mutatie in het resultaat. De boekwinst op de verkoop van IBO is, in verband met afwaarderingen in voorgaande jaren, verwerkt onder amortisatie goodwill.

Ook in 2003 heeft de omzet sterk onder druk gestaan als gevolg van het dalende advertentievolume van zowel de landelijke dagbladen als de regionale dagbladen en de huis-aan-huisbladen, een tendens die zich in de gehele markt voordoet. Naast de reeds geruime tijd optredende daling van het advertentievolume in de sector Merken en Diensten, daalde met name het volume in de sectoren Personeel en Gerubriceerd sterk ten opzichte van 2002. De totale advertentieomzet dagbladen en huis-aan-huisbladen daalde, gecorrigeerd voor de verkoop van Het Parool/Weekmedia, met ? 44,3 miljoen (18,4 procent).

De oplageomzet dagbladen steeg, ondanks over het geheel genomen dalende abonnementenstanden, met 2,8 procent ten opzichte van vorig jaar.

Als gevolg van de acquisitie BSL steeg de omzet van PCM Algemene Boeken met 24,2 procent; autonoom bedroeg de stijging ruim 3 procent, hetgeen in lijn ligt met de ontwikkelingen in de markt voor algemene boeken. De omzet van ThiemeMeulenhoff ligt 4,8 procent boven het niveau van vorig jaar.

Per saldo daalde de netto omzet van PCM Uitgevers met ? 48,1 miljoen (6,9 procent) ten opzichte van 2002. Gecorrigeerd voor acquisities en desinvesteringen is sprake van een daling van ? 19,4 miljoen (3,1 procent).

De totale bedrijfslasten daalden met ? 58,1 miljoen (8,8 procent) ten opzichte van vorig jaar. Gecorrigeerd voor acquisities en desinvesteringen en bijzondere baten en lasten bedroeg de daling ? 13,4 miljoen (2,3 procent), hetgeen rekening houdend met inflatie neerkomt op circa 5 procent. Naast een daling in papierprijs en
-verbruik, spelen de lagere personeelsbezetting als gevolg van diverse bezuinigingsoperaties, lagere bezorgkosten door optimalisatie van de distributiestructuur en lagere afschrijvingslasten als gevolg van minder investeringen hierbij een belangrijke rol.

Evenals vorig jaar was in 2003 sprake van bijzondere posten. Het totaalbedrag van ? 11,2 miljoen is opgebouwd uit een dotatie aan de reorganisatievoorziening uit hoofde van reorganisaties en uitbesteding van diensten in het krantendomein (? 14,5 miljoen) en een bate van ? 3,3 miljoen die voortvloeit uit een boekwinst op de verkoop van een pand en een vrijval van voorzieningen als gevolg van het afstoten van bedrijfsonderdelen. De bijzondere posten in 2002 (? 10,8 miljoen) hadden geheel betrekking op een dotatie aan de
reorganisatievoorziening.

Ten opzichte van 31 december 2002 nam de personeelsbezetting af met 601 fte?s (16,0 procent), waarvan een daling van 442 fte?s het gevolg is van het afstoten van bedrijfsonderdelen en de uitbesteding van het ICT-bedrijf.

Als gevolg van aflossing van langlopende leningen daalde de rentelast met ? 1,8 miljoen ten opzichte van vorig jaar.

Vooruitzichten

De markt van commerciële advertenties vertoonde in het laatste kwartaal van 2003 tekenen van een licht herstel. De vooruitzichten op de markt voor personeelsadvertenties blijven onverminderd somber. Een scherpe sturing op kosten blijft derhalve geboden. Onder de huidige marktomstandigheden acht de Raad van Bestuur het niet raadzaam om prognoses over 2004 te doen.

Winst- en verliesrekening, balans, kasstroomoverzicht
Zie het origineel

Bron: Raad van Bestuur PCM Uitgevers