Gemeente Hulst


Persbericht - 25.03.2004

Rampenoefening

Op 25 maart 2004 werd een rampenoefening georganiseerd in de gemeente Hulst. Het betrof een bestuurlijke multidisciplinaire oefening. Bij deze oefening werd het buitengebeuren gesimuleerd. Aan de hand van een waarheidsgetrouw scenario werden de processen uit het gemeentelijk rampenplan uitgewerkt.

Het scenario betrof een situatie waarbij zich bovenmatig veel mensen uit de gemeente Hulst hadden gemeld bij huisartsen en het ziekenhuis met gezondheidsproblemen. Een aantal mensen bleek er slecht aan toe, en er was sprake van mogelijk 3 gerelateerde overledenen. De oorzaak was niet bekend. Het vermoeden bestond dat er sprake was van een bacteriële of virusinfectie. Ander oorzaken konden echter niet worden uitgesloten.
Gedurende de oefening bleek er sprake te zijn van een besmetting van het drinkwater met een bacterie in een gedeelte van de kern Hulst.

De oefening vond plaats onder leiding van een oefenleider, welke werd bijgestaan door een oefenstaf. Deze oefenstaf stuurde oefening aan met nadere gegevens betreffende het scenario en anticipeerde op de besluitvorming. Een van die zaken betrof het ziek worden van burgemeester Mulder. Dit zorgde er voor dat de loco-burgemeester, Ben Pauwels, zijn taken moest overnemen.

Bij de oefening waren in totaal zon 40 personen betrokken, en wel van de gemeente Hulst, de Regionale Brandweer, de Brandweer Hulst, de Regiopolitie, de Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen (GHOR), DELTA en het Rode Kruis.

Tijdens de oefening werden naast het gemeentelijk beleidsteam en managementteam voor het eerst ook actiecentra geoefend, en wel het actiecentra opvang & verzorging en het actiecentrum voorlichting.

Omstreeks 09.00 uur startte de oefening en tegen het middaguur werd deze afgerond.
Geconcludeerd werd dat de oefening leerzaam was geweest op diverse punten. De deelnemers waren het er dan ook over eens dat met regelmaat oefenen een must is.

---

Gemeente Hulst Team Communicatie
Micaëla Van Bunder.
Tel : 0114-389136
Gsm : 06-51427331
Fax : 0114-314627
Email: mbe@gemeentehulst.nl