Regering.nl

25 mrt 2004

HOGE EUROPESE FUNCTIES VOOR DE VRIES EN KOK

Voormalig staatssecretaris Gijs de Vries wordt EU-coördinator voor de bestrijding van het terrorisme. Oud-minister-president Wim Kok gaat een werkgroep leiden die Europese economie een nieuwe impuls moet geven.

Dat heeft minister-president Balkenende bekend gemaakt aan het einde van de eerste dag van de Europese top in Brussel.

De Vries was staatssecretaris voor Binnenlandse Zaken in het tweede kabinet-Kok. Hij is in zijn nieuwe functie voorgedragen door EU-buitenland-coördinator Solana. De Vries moet de samenwerking op het terrein van terrorismebestrijding tussen de EU-lidstaten gaan verbeteren. De functie is mede in het leven geroepen na de aanslagen in Madrid. De Vries moet binnen 180 dagen zijn aanbevelingen presenteren.

Lissabon
Oud-premier Kok gaat een werkgroep leiden die de Lissabon-strategie gaat evalueren. De werkgroep moet vergaande ideeën aandragen om de Europese economie slagvaardiger te maken.

In 2000 hebben de Europese regeringsleiders op de top in Lissabon afspraken gemaakt die er toe moeten leiden dat Europea in het jaar 2010 de meest concurrerende economie ter wereld is.

Kok leidde recent ook al een Europese werkgroep die aanbevelingen heeft gedaan voor de flexibilisering van de Europese arbeidsmarkten. De nieuwe werkgroep moet in november 2004 de nieuwe plannen presenteren.