Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Eerste afgestudeerden van de erkende Masteropleiding Stressmanagement- en reïntegratiedeskundige(MSR): Een nieuwe deskundigheid!

Zaltbommel, 26 maart 2004. Gisteren heeft de diploma-uitreiking plaatsgevonden aan de eerste afgestudeerden van de Masteropleiding Stressmanagement- en reïntegratiedeskundige (MSR). Deze geaccrediteerde Masteropleiding van Schouten & Nelissen ontstond in januari 2001 uit de behoefte aan deskundigen die, op basis van wetenschappelijke kennis, kunnen begeleiden, adviseren en coachen bij psychische problematiek die aan het werk gerelateerd is. De nieuwe deskundigen zullen zich vooral profileren in het projectmatig aanpakken van terreinen als verzuimbestrijding, interne en externe reïntegratie, competentiemanagement, stressmanagement en gezondheidsmanagement. Inmiddels telt de opleiding 85 studenten en is zij haar vierde jaar ingegaan.

Opleidingsdecaan prof. dr. Jacques Winnubst over de behoefte aan deze opleiding: "In Nederland wordt ten aanzien van psychische problematiek veel hulp aangeboden, maar er is een duidelijke achterstand waar het gaat om hulpverlening bij werkgerelateerde psychische problematiek. Er is een tekort aan deskundigen die kunnen begeleiden, adviseren en coachen bij deze werkgerelateerde psychische problematiek. De nieuwe deskundige zal zich niet zo zeer laten leiden door het arbeidsongeschiktheidsthema maar meer door de arbeidsgeschiktheidsbenadering. De ontwikkeling van een realistisch reïntegratieperspectief is een noodzaak. Dit zowel vanuit het perspectief van het individu als dat van de organisatie. Onze opleiding, die zich baseert op kennis van theorie zowel als praktijk, zal een belangrijke rol spelen bij het opleiden van deskundigen die op genoemde terreinen kunnen optreden. "

Achtergrond opleiding:
De Masteropleiding Stressmanagement- en reïntegratiedeskundige richt zich op deskundigen die reeds actief zijn op het terrein van arbo, reïntegratie en HRM. In de breed opgezette opleiding wordt deze deskundigen een bundeling van alle kennis op het gebied van stressmanagement en reïntegratie aangeboden. Een brede benadering t.a.v. psychische problematiek wordt gehanteerd waarbij zowel de persoon als zijn/haar context van belang is, en waarin vaardigheden (coping) centraal staan. Dit denken past ook in de ontwikkelingen rond de Wet Poortwachter. Belangrijke invalshoeken voor de deelnemers zijn employability, persoonlijke competentie, stressbestendigheid, het vermogen tot netwerken, persoonlijk leiderschap en loopbaanzelfmanagement.

'Onze studenten zeggen ons ongevraagd dat ze vanaf de eerste dag dat ze meedoen met de opleiding alle kennis en vaardigheden meteen in hun werk kunnen gebruiken. Groter compliment is toch niet denkbaar' stelt opleidingsdecaan Prof.dr. Jacques Winnubst.

Deelnemers:
De deelnemers die op 25 maart het diploma in ontvangst nemen hebben een verschillende achtergrond. Vooral nemen aan de opleilding deel: aanwezig in de opleiding zijn psychologen, bedrijfsartsen, fysiotherapeuten, maatschappelijk werkers, arbeidsdeskundigen, mediators en reïntegratiedeskundigen. Dit maakt het mogelijk om tijdens de opleiding multidisciplinaire groepjes samen te stellen. Hun enthousiasme is groot en er wordt al snel hevig onderling geïnterviseerd en genetwerkt. De deelnemers zoeken in de opleiding vooral uitdieping van hun kennis en het kunnen opdoen van vaardigheid in projectmatig werken.

Mogelijkheden voor deelnemers na afstuderen:
De opleiding Stressmanagement- en reïntegratiedeskundige ontving in juni 2003 haar eerste accreditatie van de Dutch Validation Council. In mei 2004 volgt de internationale master-erkenning volgens de nieuwe Wet op de Accreditatie (2003), die aansluit op de Bologna-verklaring van 2000. Dit geschiedt door de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO). De opleiding is tevens gecertificeerd door de IFOH, ISMA en SOPS. Daarnaast leidt de opleiding tot persoonlijke accreditatie van de deelnemers bij het NIP, NFP, NMI, NVAB, NVvA of MVMW. De opleiding stelt de studenten in staat door te groeien of een nieuwe loopbaan te beginnen. Sommigen ontwikkelen tijdens de opleiding een geheel nieuw product: een training of een manier van aanpakken. Weer anderen vinden elkaar tijdens de studie en beginnen samen een nieuw bedrijf. De arbo- en reïntegratiewereld is dusdanig in beweging en ontwikkeling dat er veel ruimte is voor nieuwe denkbeelden en initiatieven.

Mogelijkheden voor aankomende studenten:
Voor verdere informatie over de Masteropleiding Stressmanagement- en reïntegratiedeskundige' kunt u contact opnemen met:

Annelies Hustings

tel.: 0418-680800

e-mail: anne-lies.hustings@snr.nl / info@sn.nl
Voor aanmelden kunt u contact opnemen met:

Mark Timmermans Afdeling reservering & boeking

tel.: 0418-6883888666
Voor verdere informatie over Schouten & Nelissen:

drs. Astrid van der Put/ Communicatie Manager

tel.: 0418-688551

e-mail: astrid.vdput@snr.nl

Op 29 april organiseert Schouten & Nelissen een gratis informatiemiddag over de Masteropleiding Stressmanagement- en reïntegratiedeskundige' in het Golden Tulip Hotel te Zaltbommel, aanvang 14.00 uur.

Profiel Schouten & Nelissen

Schouten & Nelissen is al ruim twintig jaar een toonaangevend instituut, dat zich richt op de ontwikkeling van mensen en organisaties, door training, opleiding, coaching, advies, implementatie en begeleiding. Gedragsverandering staat hierbij centraal. Schouten & Nelissen is gevestigd in Zaltbommel en heeft meer dan 600 medewerkers.

Schouten & Nelissen richt zich op de volgende gebieden: Persoonlijke bekwaamheden, Competentie- en carrièremanagement, Organisatieontwikkeling, Verzuimpreventie en reïntegratie, Medezeggenschap en arbeidsvraagstukken, Commercie en klantgerichtheid, Leiderschap en management, Communicatie en Kwaliteitsmanagement. Dit alles wordt ondersteund met praktische boeken van haar uitgeverij Thema.

De volgende instituten maken, naast Schouten & Nelissen zelf, deel uit van de Schouten & Nelissen Groep: (Nederland)
ISBW, Instituut voor Sociale en Bedrijfswetenschappen Het Instituut voor Psychotrauma (IvP)
KDI (Kwaliteit, Duurzaamheid en Innovatie)
ISES International (ICT-opleidingen en - advies)
LECTRIC (nieuwe media)
Uitgeverij Thema
(België)
IvP/POBOS
Schouten & Nelissen België
(Polen)
New Motivations
(Frankrijk)
FourstaR Reïntegratie

Website: www.sn.nl


---- --