Ondernemersorganisatie voor Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten

Leidraad voor een veilig gebruik van de ladder

Enige weken geleden is veel ophef in de pers ontstaan naar aanleiding van het kabinetsbesluit om de Europese steigerrichtlijn in de Nederlandse wetgeving te implementeren. Deze Europese Richtlijn is vrij globaal opgezet en dient in de verschillende lidstaten in praktische en handhaafbare regels uitgewerkt te worden.

VNO-NCW heeft het initiatief genomen tot het opstellen van een leidraad Veilig werken op hoogte: Keuze van het juiste arbeidsmiddel. Deze leidraad bevat criteria aan de hand waarvan beoordeeld kan worden of de ladder in een bepaalde situatie als werkplek gebruikt kan worden. In deze leidraad wordt op aandrang van OSB - nadrukkelijk verwezen naar het Convenant Gevelonderhoud, dat voor de glasbewassing leidend blijft. Toen het kabinetsbesluit op 26 maart jongstleden in de pers kwam, werd deze leidraad nog besproken met het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en had daarom nog een vertrouwelijk karakter. Inmiddels bestaat er tussen de werkgevers- en werknemersorganisaties en het ministerie van SZW inhoudelijke overeenstemming over de leidraad.

Er bestaat nog wel verschil van inzicht over de exacte status die de leidraad zal krijgen. De FNV geeft er de voorkeur aan dat de leidraad als beleidsregel onderdeel gaat uitmaken van de Arbowet. In het licht van het streven van de overheid om wet- en regelgeving te beperken is dit echter niet haalbaar. Het ministerie geeft er de voorkeur aan de leidraad op te nemen in een nieuw AI-blad Veilig werken op hoogte.

De Arbeidsinspectie heeft inmiddels in een overleg met OSB-segment AWOG te kennen gegeven dat bedrijven die de leidraad hanteren geen moeite met de inspectie zullen krijgen. In praktijk betekent dit dus, dat er voor bedrijven die conform het Convenant Gevelonderhoud een RI&E opstellen, weinig tot niets verandert.