Universiteit van Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

14 januari 2004

Eredoctoraten voor Mann en Lochman

De Universiteit Utrecht verleent eredoctoraten aan de analytisch chemicus Matthias Mann en de klinisch psycholoog John Lochman. De eredoctoraten worden uitgereikt tijdens de viering van de 368ste Dies Natalis, op 26 maart 2004 om 15.00 uur, in de Domkerk te Utrecht.

Prof.dr. Matthias Mann
Prof.dr. Matthias Mann (1959) is hoogleraar aan de University of Southern Denmark-Odense. Mann is een van de toonaangevende wetenschappers in proteomics, het onderzoeksgebied dat zich richt op de analyse van eiwitten. Door zijn bijdragen heeft dit gebied zich in de laatste jaren enorm ontwikkeld. Mann stond mede aan de wieg van de nieuwe electrospray ionisatie methode, waarvoor zijn promotor John Fenn in 2002 de Nobelprijs kreeg. Tevens heeft Mann belangrijke bijdragen geleverd aan het ontwikkelen van methoden om snel en gevoelig eiwitten te identificeren met behulp van massaspectrometrische data en genoom sequenties. Daarnaast heeft Mann meegewerkt aan de doorbraken bij het in kaart brengen van eiwit-netwerken en het nauwkeurig kwantificeren van eiwit-expressie niveaus. Het eredoctoraat wordt verleend vanuit de faculteit Farmaceutische Wetenschappen. Prof.dr. A.J.R. Heck, ABC-hoogleraar en hoogleraar Biomoleculaire Massaspectrometrie aan de faculteiten Farmaceutische Wetenschappen en Scheikunde, treedt op als erepromotor.

Prof.dr. John Lochman
Prof.dr. John Lochman (1949) is hoogleraar Clinical Psychology aan de University of Alabama en tegelijk Adjunct Professor of Psychiatry and Behavioral Sciences aan het Universitair Medisch Centrum van de Duke University. Lochman is een internationaal befaamd onderzoeker en ontwerper van programma's ter preventie van antisociaal gedrag bij kinderen en jeugdigen. Programma's als het "Coping Power Program" en het "Anger Coping Program" zijn zeer effectief in het afleren van antisociaal gedrag bij kinderen en jeugdigen. Lochman leverde al vanaf het begin van zijn wetenschappelijke loopbaan indrukwekkende bijdragen aan de ontwikkeling van een evidence based gedragsmodificatie van antisociale gedragingen. Mede door dit werk van Lochman kreeg de cognitieve gedragsmodificatie wereldwijd in zowel de ontwikkelingspsychologie, de orthopedagogiek als in de kinder- en jeugdpsychiatrie een hoge vlucht. Het eredoctoraat wordt verleend vanuit de faculteit Sociale Wetenschappen. Prof.dr. W. Koops, hoogleraar Ontwikkelingspsychologie en decaan van de faculteit Sociale Wetenschappen treedt op als erepromotor. De laudatio wordt uitgesproken door prof.dr. W.C.H.J. Matthys, bijzonder hoogleraar Psychologische en biologische determinanten van agressief gedrag bij kinderen, aan de faculteit Sociale Wetenschappen.

Noot voor de media
Aanmelding voor de plechtigheid in de Domkerk kan bij Soleanie Martis, afdeling Perscommunicatie, telefoon (030) 253 24 11 of 06 20 39 49 16, email s.martis@csc.uu.nl, tot woensdag 24 maart 2004 om 16.00 uur.

www.uu.nl/nieuws