Landelijke Studenten Vakbond


Persbericht persbericht persbericht persbericht persbericht persbericht

Persbericht
t.a.v. de onderwijs- en politieke redactie

26 Maart: Grote studentendemonstratie op de Dam

Utrecht, 19 februari 2004 - Op vrijdag 26 maart 2004 vindt in Amsterdam een grote studentendemonstratie plaats tegen de plannen van staatssecretaris Nijs. Het collegegeld gaat voor sommige opleidingen fors omhoog, er komt strenge selectie aan de poort en tweede en derde studies worden niet meer bekostigd. De plannen treffen studenten zwaar en gaan in tegen het streven om van Nederland een kennisland te maken. De demonstratie wordt georganiseerd door Platform Puinhoop, dat hiervoor speciaal is opgericht.

De plannen waar de studenten tegen demonstreren zijn afkomstig uit het hoger onderwijs en onderzoek plan (HOOP), waarin Nijs het beleid voor de komende vier jaar vastlegt. De maatregelen uit het HOOP maken studeren veel duurder, terwijl kwaliteit en toegankelijkheid achteruit gaan. Kiko Luijten, woordvoerder van Platform Puinhoop: "In het HOOP staat niet hoe de staatssecretaris de kwaliteit en studeerbaarheid gaat verbeteren. Dat moeten instellingen zelf maar uitzoeken. Terwijl ze gewoon keihard gekort worden." Vooral de forse verhoging van het collegegeld treft studenten zwaar. Luijten: "We willen geen elite-onderwijs, maar goed onderwijs voor iederéén. Daarom gaan we de straat op."

Platform Puinhoop is opgezet door een groep zeer actieve studenten in verschillende studentensteden. In de aanloop naar de grote demonstratie zullen zij verschillende (ludieke) prikacties voeren om aandacht te vragen voor de slechte plannen. Op deze manier willen ze studenten bewegen om op 26 maart massaal naar Amsterdam te komen.

Meer informatie is beschikbaar op www.platformpuinhoop.nl.



Landelijke Studenten Vakbond