Anti Racisme Informatie Centrum

email

Debatserie: Moeder van alle Conflicten

'Doorwerking Palestijns-Israëlisch conflict in Nederland'

Debat tussen auteur en Arabist Maurits Berger en AEL voorman Abu Jah Jah onder leiding van Paul Aarts, Midden-Oosten deskundige en verbonden aan de UvA.

Is het Palestijns-Israëlisch conflict een eigen leven gaan leiden? Over de hele wereld identificeren verschillende groepen zich met de een of met de ander, en eigenen zich zo het conflict toe. Arabist Maurits Berger verdedigt de stelling dat het Midden-Oostenconflict tegenwoordig fungeert als het archetype van een nationale strijd voor een eigen identiteit en debatteert hierover met AEL-voorman Abu Jah Jah. N.a.v. de opera The Death of Klinghoffer van Onafhankelijk Toneel/Opera O.T. drie debatten over het joods-Palestijnse conflict en over de opleving van antisemitisme en moslimangst.

Over de serie Moeder van alle Conflicten:

De opera The Death of Klinghoffer is inspiratiebron voor drie debatten over het joods-Palestijnse conflict en over de opleving van antisemitisme en moslimangst, ook in Europese steden. De Rotterdamse Kunststichting organiseert deze debatten samen met Onafhankelijk Toneel/Opera O.T., dat de scenische première van deze opera brengt op 26 maart 2004. Een coproductie met het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het nieuwe Luxortheater in Rotterdam.

The Death of Klinghoffer vertelt het verhaal van de kaping van het cruiseschip Achille Lauro in 1985 door Palestijnen. Klinghoffer is de naam van het enige slachtoffer van de kaping, door de componist gekarakteriseerd als "een redelijk welvarende Amerikaanse toerist, een redelijke welvarende joods-Amerikaanse toerist, een redelijk welvarende gehandicapte joods-Amerikaanse toerist die zich op het verkeerde moment op de verkeerde plaats bevond". Hij, een weerloze oude man, wordt doodgeschoten en in zee gegooid.

Het onderwerp van de opera, het Palestijns-Israëlische conflict, houdt de wereld helaas nog altijd in zn greep. Overal ter wereld zijn de conflicten in het Midden-Oosten, de gebeurtenissen van 11 september 2001 en Bushs war on terrorism aanleiding voor een nieuw golf van antisemitisme en moslimangst. In drie debatten wordt deze uiterst complexe materie bespreekbaar gemaakt. Niet om partij te kiezen - de componist en librettist van de opera hebben dit evenmin gedaan - maar om in hun geest middels een kunstwerk mensen tot reflectie te dwingen.

Zaal de Unie
Mauritsweg 35
3000 CV Rotterdam

Aanvang 20.00