Universiteit van Amsterdam

Bioartificiële lever is voorlopig veilig en effectief


Promotie Geneeskunde


vrijdag 26 maart 10.00 uur

Patiënten met ernstig leverfalen moeten vaak enige tijd wachten op een donorlever. Om de tijd tot de transplantatie te overbruggen, werd in het AMC de bioartificiële lever (BAL) ontwikkeld, een apparaat dat het bloed zuivert buiten het lichaam met behulp van levercellen van varkens. Experimenten met grote proefdieren en een fase 1-studie bij twaalf patiënten wijzen uit dat het apparaat veilig en effectief is. Op termijn bestaat echter het gevaar dat via de BAL varkensvirussen op mensen worden overgebracht. Ook kunnen heftige afweerreacties ontstaan. In Nederland kan de BAL niet worden toegepast omdat deze wordt beschouwd als een vorm van xenotransplantatie. Daarom wordt gezocht naar mogelijkheden om menselijke levercellen zodanig te veranderen dat zij bruikbaar worden voor de BAL.

M.P. van de Kerkhove: Optimization and clinical application of the AMC-Bioartificial Liver. Promotor is prof. dr. T.M. van Gulik.

De academische plechtigheden vinden plaats in de Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.