Universiteit van Amsterdam

Schildwachtklieren-onderzoek bij borstkanker


Promotie Geneeskunde


vrijdag 26 maart 12.00 uur

Cellen die losraken van een tumor verdwijnen via weefselvocht naar de lymfevaten in de omgeving. Om verdere uitzaaiingen te voorkomen, werden in het verleden bij borstkankerpatiƫnten alle lymfeklieren in de oksel weggehaald. In circa de helft van de gevallen bleek dat achteraf gezien niet nodig. De laatste jaren worden daarom eerst zogeheten schildwachtklieren onderzocht: als de lymfeklier die vanaf het gezwel als eerste door uitzaaiingen kan worden bereikt schoon is, hoeft ook de rest niet verwijderd te worden. Susanne Estourgie beschrijft verschillende mogelijkheden en beperkingen van deze procedure bij de behandeling van borstkanker en melanomen.

Mw. S.H. Estourgie: Clinical relevance and refinement of the sentinel node procedure in breast cancer and melanoma. Promotor is prof. dr. B.B.R. Kroon.

De academische plechtigheden vinden plaats in de Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.