Universiteit van Amsterdam

De politiek-economische context van migratie tussen Europa en Zuidoost-Azië

Afscheidscollege Sociologie/Antropologie


vrijdag 26 maart 14.00 uur

Prof. dr. O.D. van den Muijzenberg, hoogleraar Sociologie en moderne geschiedenis der niet-westerse samenlevingen, in het bijzonder Zuid- en Zuidoost-Azië: Mondiale circulanten: Migranten en transnationale families tussen Zuidoost-Azië en Europa, 1900-2000.

Migratie tussen Zuidoost-Azië en Europa wordt tegenwoordig meestal vereenzelvigd met de komst van Filippijnse, Thaise en Indonesische huishoudsters, verplegend personeel, au pairs en zeelieden, of met Vietnamese en Cambodjaanse vluchtelingen. Aan het eind van de negentiende en begin van de twintigste eeuw was er sprake van een stroom Europese arbeidsmigranten naar Zuidoost-Azië. Deze migranten hadden de bedoeling om na verloop van tijd terug te keren. De politiek-economische context van de circulaire migratie was aan het begin en het eind van de twintigste eeuw (moderniserende hoogkoloniale, respectievelijk mondialiserende wereld) sterk verschillend. Otto van den Muijzenberg gaat in op de vraag of zo n verschil ook geldt op het niveau van de individuele migranten en hun directe omgeving. Hij illustreert met enkele casestudies de problemen rond opvoeding, huwelijksrelaties en generatieproblemen in transnationale families van Filippino s en Nederlanders rond de twee eeuwwisselingen.

De academische plechtigheden vinden plaats in de Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.