VU ziekenhuis

Symposium Leefstijl en Gezondheid
Internationaal gezelschap neemt afscheid van professor Han C.G. Kemper

Persuitnodiging

Mensen profiteren op latere leeftijd nog van de lichaamsbeweging die ze als tiener hadden. Dat is een belangrijke conclusie die professor Han Kemper aan het einde van zijn wetenschappelijke loopbaan kan stellen. Op 26 maart neemt hij afscheid als hoogleraar Gezondheidskunde met betrekking tot bewegen. Tijdens een afscheidssymposium zal een internationaal wetenschappelijk gezelschap voordrachten houden rond het thema Leefstijl en Gezondheid. Han Kemper zal na die bijeenkomst zijn afscheidsrede, getiteld Mijn beweegrede(n) houden.

Ruim 25 jaar geleden vroeg Kemper zich af, wat de invloed van beweging tijdens de jeugd is op de gezondheidstoestand van een puber/volwassene. Het lijkt een vrij logische vraag voor een voormalig gymnastiekleraar, maar tot dan toe had niemand er onderzoek naar gedaan.
Kemper werd daarmee de grondlegger van het Amsterdams Groei en Gezondheidsonderzoek. Inmiddels loopt er al 23 jaar een longitudinaal onderzoek naar de gezondheidstoestand van een groep Nederlanders. Zij werden vanaf hun dertiende tot hun zesendertigste gevolgd, om na te gaan in hoeverre leefstijl (bewegen, eten, roken en drinken) van invloed is op hun gezondheid.
Han Kemper is diverse malen onderscheiden voor zijn wetenschappelijk werk. Zo heeft hij, als enige hoogleraar bij het VU medisch centrum, drie eredoctoraten: in 1998 van de universiteit van Surrey, Engeland, in 2000 van de Semmelweiss universiteit in Boedapest, Hongarije en eerder dit jaar van de Stradina Universiteit in Riga, Letland. Daarnaast ontving hij in 2002 de citation award van het American College of Sports Medicine (ACSM).

Onderwerpen en sprekers symposium Leefstijl en Gezondheid: Tracking in physical activity and fitness, Gaston Beunen (België); The natural course of habitual physical activity during childhood and adolescence Tom Rowland (USA);
Enjoy food and drinks in good health after retirement, Wya van Staveren (Nederland);
Clustering of cardiovascular disease risk factors, Lars Bo Andersen (Denemarken);
Can cardiovascular fitness be improved at school?, Eddy van Praagh (Frankrijk);
The role of exercise in prevention of obesity and related disorders in youths: Studies at the medical College of Georgia, Bob Gutin (USA); The Amsterdam growth and health longitudinal study: An overview of the results Jos Twisk (Nederland).