Ingezonden persbericht


persbericht

Drugs & Drang, een conferentie over drugs, veiligheid en gezondheid heeft vrijdag 26 maart a.s. plaats in Zalencomplex Engels in Rotterdam. De conferentie is een gezamenlijk initiatief van de wetenschappelijke bureau van CDA, D66, GroenLinks, PvdA en VVD. Het is uitzonderlijk dat de wetenschappelijke bureaus op een dergelijke wijze samenwerken hetgeen de breed gedragen politieke urgentie van het onderwerp onderstreept.

Er bestaan nogal wat praktische en principiële verschillen van mening over het Nederlandse drugsbeleid - tussen, maar ook binnen politieke partijen. In oktober 2002 riep een aantal politieke partijen op tot een fundamenteel debat over de drugsbestrijding. Verkrachters, straatrovers en geweldplegers worden niet vervolgd, terwijl justitie wel veel geld en moeite over heeft voor de aanpak van de 'slachtofferloze' drugssmokkel, aldus deze partijen. Minister Donner van Justitie verklaarde zich toentertijd eveneens bereid tot een 'grondige' gedachtewisseling. De bewindsman vergeleek de drugsbestrijding met 'hozen in een lekke boot'. Volgens sommigen is dat nu precies de reden om het beleid over een heel andere boeg te gooien. Anderen zoeken de oplossing daarentegen in een verbeterde bestrijding van drugshandel.

Bijgaand treft u het programma van de bijeenkomst aan. 's Ochtends worden o.a. inleidingen gehouden door Peter Paul Lampe (president van de rechtbank in Maastricht, namens de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak) en Theo van Berkesteijn (namens de KNMG). 's Middags vindt o.a. een forumdiscussie plaats m.m.v. de Tweede Kamerleden Van der Ham, Joldersma, Albayrak, Griffith en europarlementariër Buitenweg. De conferentie wordt afgesloten door de Minister van Justitie, P.H.Donner, die door dagvoorzitter Maria Henneman ondervraagd zal worden.

U kunt zich voor de bijeenkomst aanmelden bij jvwijnbergen@groenlinks.nl.U ontvangt dan ook de bundel die ter gelegenheid van de conferentie wordt uitgegeven.

Erik Dees - Kenniscentrum D66
Caroline van Dullemen - Wetenschappelijk Bureau GroenLinks Paul Kalma - Wiardi Beckman Stichting
Ab Klink - Wetenschappelijk Instituut voor het CDA Patrick van Schie - Teldersstichting

---- --