Gemeente Apeldoorn

Informatieavond over nieuwe welstandsnota

Welstandsbeleid gemakkelijker voor toekomstige bouwers

Over welstand geschreven. Dat is de titel van de nieuwe welstandsnota van de gemeente. De nota ligt vanaf 26 maart gedurende vier weken ter inzage. Op dinsdag 30 maart is er vanaf 20 uur een informatieavond over het nieuwe welstandsbeleid in het stadhuis van de gemeente Apeldoorn, aan het Marktplein 1.

De titel van de nota, Over welstand geschreven, is niet toevallig gekozen. Het nieuwe welstandsbeleid bestaat niet langer uit ongeschreven (en vaak onbekende) welstandsregels, maar uit geschreven kwaliteitseisen die door de gemeenteraad worden vastgesteld. Het nieuwe welstandsbeleid heeft daarbij als uitgangspunt dat waar mogelijk zo min mogelijk regels worden gesteld. Waar nodig worden soms ook meer regels opgesteld. Of er meer of minder regels gelden is afhankelijk van het soort bouwvergunning dat nodig is en kan ook verschillen per perceel. Ieder perceel in Apeldoorn heeft namelijk een welstandsthema en een welstandsniveau toegewezen gekregen. Een thema betekent een type bouwstijl, zoals tuinwijk of moderne stedenbouw. Het welstandsniveau bepaalt hoe streng er met de welstandseisen wordt omgegaan. Bij een minder zwaar welstandsniveau gelden minder eisen en is het ambitieniveau voor de ruimtelijke kwaliteit minder hoog en vice versa.

Aan de hand van de nota kan iedereen zich vóór het indienen van een bouwplan op de hoogte stellen van de welstandseisen. Zo staan voor grote bouwwerken beschreven welke welstandseisen er gelden. De nota bevat voor veel voorkomende bouwwerken zogenaamde sneltoetscriteria. Zo kan aan de hand van een checklist gemakkelijk bepaald worden of een bouwplan (bijvoorbeeld voor een dakkapel) voldoet aan de welstandseisen.

De informatieavond begint om 20.00 uur met een inleiding door wethouder M. van der Tas. Aansluitend zal de nota inhoudelijk worden toegelicht. Vervolgens is er een thema-informatiemarkt over de verschillende onderdelen van het nieuwe welstandsbeleid. De avond duurt tot circa 22.00 uur.

De nota ligt ter inzage bij de informatiebalie Bouwen en het Stadsinformatiepunt in het stadhuis. U kunt uw eventuele zienswijzen tot 24 april a.s. schriftelijk indienen bij: het college van burgemeester en wethouder van Apeldoorn, t.a.v. afdeling Bouwtoezicht en Monumenten, dhr. P. Boekhorst, Postbus 9033, 7300 ES Apeldoorn. Op basis van de binnengekomen reacties wordt een inspraaknotitie opgesteld, die mogelijk leidt tot bijstelling van de nota. Volgens planning wordt het nieuwe welstandsbeleid voor de zomer door de gemeenteraad wordt vastgesteld.

Voor het laatst bijgewerkt op: 17-mrt-2004 01:25