MUSEON

Museon:100 jaar,100 gezichten,100 keuzes uit de collectie

Het Haagse Museon opent op 26 maart 2004 de jubileum-expositie 'Museon: 100 jaar, 100 gezichten, 100 keuzes uit de collectie'. Voor deze tentoonstelling zijn 100 boeiende personen uitgenodigd om een voorwerp te kiezen uit de zeer diverse collectie van het Museon. In 2004 is het 100 jaar geleden dat het 'Museum ten bate van het Onderwijs', het huidige Museon, werd opgericht. In de afgelopen 100 jaar is het Museon uitgegroeid tot één van de best bezochte populair wetenschappelijke musea in Nederland waar kinderen en volwassenen worden gestimuleerd de wereld waarin zij leven onder de loep te nemen. De expositie is te zien tot en met 31 oktober 2004.

Objecten en foto's
Ter gelegenheid van dit jubileumjaar is de feestelijke tentoonstelling 'Museon:100 jaar, 100 gezichten,100 keuzes uit de collectie samengesteld'.Voor deze expositie zijn 100 boeiende personen uitgenodigd om een voorwerp te kiezen uit de zeer diverse collectie van het Museon. Zij zijn hiermee op een bijzondere manier gefotografeerd. Uitgenodigd zijn bijvoorbeeld leerlingen en leerkrachten van verschillende (Haagse) scholen (basis- en voortgezet onderwijs), vele personen waarmee in het verleden is samengewerkt of waar nu nauw mee wordt samengewerkt, politici, oud-Museon medewerkers, sponsors en aansprekende acteurs, fotografen en musici. Alle 100 genodigden zijn met hun keuze op de foto gezet en vertellen waarom juist dat object tot hun verbeelding spreekt. Ook worden de bezoekers in enkele korte filmpjes meegenomen achter de schermen en in het Museon-depot rondgeleid. De tentoonstelling 'Museon:100 jaar,100 gezichten,100 keuzes uit de collectie' geeft door de ogen van deze 100 personen een beeld van de collectie van het Museon, zijn historie en de maatschappelijke betrokkenheid van het museum.

Museon: 100 jaar,100 gezichten,100 keuzes uit de collectie Met onder andere:
Burgemeester van Den Haag, Wim Deetman, Floortje Dessing (Yorin), Cesar Zuiderwijk (Golden Earring en het Haagse Musicon), Wieteke van Dort, Jamie Westland (Di-rect), Bart Chabot, Raymond Atteveld (ADO), Sjaak Bral, Gerda Havertong, minister Maria van der Hoeven, Thom Hoffman, Max Velthuijs, Yvonne Keuls, Wim van Krimpen (Gemeentemuseum), Ferry Mingelen, André Kuipers (astronaut), Pierre Wind, componist Laurens van Rooijen, Fajah Lourens (actrice GTST), Paul van Vliet, Hilbert Geerling (goochelaar) en Erica Terpstra (voorzitter NOC NSF).

Activiteiten voor de jeugd
Rondom de tentoonstelling worden speciale activiteiten georganiseerd, zoals creatieve workshops voor kinderen.Voor het uitgebreide programma kan worden gesurft naar www.museon.nl