Ingezonden persbericht


Op 26 maart zullen Sijbolt Noorda (voorzitter College van Bestuur, Universiteit van Amsterdam) en Haig Balian (directeur Artis), de eerste exemplaren van het boek Het gedroomde museum in ontvangst nemen.

Vanaf 1 april in de boekwinkel:
Het gedroomde museum
Door Tiziana Nespoli en Arnoud Odding

Over drog- en droomkwaliteiten
Een droom is een intuïtie en de intuïtie was ooit de katalysator van kunst en wetenschap. In deze tijd is de droom gesmoord in de zekerheden van professionalisme, in de drogkwaliteiten van reductionisme en logisch kunstdiscours. Sinds Freud vertelt de droom ons hoogstens iets over ons onbewuste. Maar de droom is ook het gereedschap dat die zekerheden weer open breekt en de twijfel ruimte geeft. Een droom is als een experiment dat soms tot niets leidt maar regelmatig ook tot nieuwe beelden en nieuwe inzichten. Het Gedroomde Museum is een experiment om te zoeken naar een nieuwe relevantie voor musea. Het herstelt het natuurlijk bondgenootschap van logica en intuïtie en van droom en empirie.

Vanouds hebben kunst en wetenschap gemeen dat zij de werkelijkheid proberen te beschrijven in woord en beeld. In de tijd van de Verlichting werd deze 'kennis' bediscussieerd in universiteiten en geleerde genootschappen. Zij legden collecties aan die uiteindelijk tot de inrichting van de eerste musea leidden. Musea speelden een cruciale rol in de maatschappelijke interpretatie van de 'woorden' en 'beelden' die kunst en wetenschap genereerden. De musea van de 18e en de 19e eeuw gaven inhoud aan de 17e eeuwse betekenis van het woord 'encyclopaedia' als weetkring of leerkring. Gaandeweg is het actief vermogen van musea als leer- en weetkring veranderd in de passieve macht van een elitair bolwerk. De vraag is verruild voor de boodschap en de twijfel voor de zekerheid van het eigen gelijk. Het museum heeft zich ontwikkeld van een bolwerk van vernieuwing tot een bolwerk dat vernieuwing in de weg staat; tot een hiërarchische institutie waar de priesters het lekenpubliek voorgaan; tot een plek waar het experiment met wantrouwen bekeken wordt omdat experimenten kunnen mislukken.

Het experiment van de twijfel
Het boek het Gedroomde museum is een pamflet voor culturele vernieuwing. Een kritische introspectie van het museaal functioneren, die als in een droom pleit voor een drastische ommezwaai in de definitie, doelstelling en organisatie van het instituut 'museum'. Die pleit voor het loslaten van gestolde waarheden in kunsten en wetenchappen, die het experiment van de twijfel als uitweg voor de relevantiecrisis ziet. Achtergrondinformatie
"Het Gedroomde Museum is een boek waarvoor de fundamenten werden gelegd in het afgelopen jaar, toen wij participeerden in een werkgroep voor de herontwikkeling van het Groote Museum, het voormalige Zoölogisch Museum van het Genootschap Natura Artis Magistra. Dit museum stamt uit de begintijd van de dierentuin, en herbergt één van de oudste - vrijwel intact gebleven - museuminterieurs van Nederland. Een museum waarvan ook de oorspronkelijke collectie nog in de hoofdstad aanwezig is. Tijdens het project discussieerden wij regelmatig over de relevantie en de toekomst van musea. Vanaf het begin was duidelijk dat niet zomaar een nieuw museum moest worden toegevoegd aan het Amsterdamse bestand. Door die gedachtenwisseling zijn veel latent aanwezige opvattingen voor het eerst uitgesproken. Uiteindelijk leidde dit tot het concept voor het Groote Museum dat als droomcase een centrale plaats heeft gekregen in dit boek."

Arnoud Odding (1961) studeerde museologie en kunstgeschiedenis in Leiden. Vanaf 1990 heeft hij, vanuit zijn eigen bureau, een groot aantal projecten voor musea en andere culturele instellingen gerealiseerd. Tiziana Nespoli (1972) studeerde biologie te Amsterdam en is Hoofd Tentoonstellingen van het Zoölogisch Museum van de Universiteit van Amsterdam.

Hoofdstukken

1. kunst: hoe de kunst in semi-diepzinnig discours is ontspoord en haar relevantie is kwijt geraakt
2. wetenschap: hoe de wetenschap de culturele componenten van haar zekerheden ontkent en daardoor steeds dieper wegduikt in het reductionisme
3. musea: hoe musea hun plek in het centrum van het maatschappelijke, culturele en wetenschappelijke debat zijn kwijtgeraakt en daardoor gedoemd zijn alleen nog maar propagandafabrieken te zijn
4. dromen: hoe kan het museum een nieuwe legitimering vinden die niet alleen op publiek of educatie is gefundeerd?
5. Het Groote Museum: Het voormalige Zoölogische Museum van het Genootschap Natura Artis Magistra.
6. Twijfel: een oefening in vrij twijfelen

Aantal bladzijden 208
ISBN 90-808484-1-7
Prijs: 19,90 Euro
Vormgeving: Karen Polder
Uitgave: O dubbel d, Den Haag

Voor meer informatie of voor het aanvragen van een pers-exemplaar kunt u contact opnemen met Arnoud Odding
06 5573 3926 - arnoud@odd.nl
Tiziana Nespoli
06 5373 5737 - nespoli@science.uva.nl