Ingezonden persbericht


noVaa: tussenpersonen alleen onafhankelijk bij advisering

"Assurantietussenpersonen zouden alleen onafhankelijk kunnen zijn als zij zich uitsluitend zouden gaan bezighouden met het verkopen van hun eigen arbeidsuren en dus op tariefbasis werken. Verkoop of bemiddeling bij de verkoop van financiële producten leidt per definitie tot serieuze twijfel aan de onafhankelijkheid. Er ontstaat dan een te grote afhankelijkheidsrelatie tussen de tussenpersoon en de verzekeringsmaatschappij, dan wel een te grote afhankelijkheid tussen het door de assurantietussenpersoon te geven advies en zijn inkomen", zo reageert de voorzitter van de NOvAA (Nederlandse Orde van Accountants-Administratieconsulenten), Carel Verdiesen AA, op het voorstel van de Consumentenbond om accountants of notarissen onafhankelijkheidsverklaringen voor tussenpersonen te laten afgeven.

Ook als er geen directe band is tussen de financiële tussenpersoon en een verzekeringsmaatschappij is onafhankelijkheid niet gegarandeerd, aldus de NOvAA-voorzitter. Verdiesen: "Wanneer een verzekeringsmaatschappij een financieel belang in een tussenpersoon heeft, is natuurlijk direct duidelijk dat er geen sprake kan zijn van onafhankelijkheid. Dat geldt ook bij gratis reisjes en gratis opleidingen. Maar ook werken op provisiebasis of bemiddeling bij verkoop van financiële producten kan de onafhankelijkheid in gevaar brengen. Wanneer de financiële tussenpersoon bij zijn advies of bemiddeling beïnvloed kan worden door de hoogte van de te ontvangen provisie, is er geen sprake meer van onafhankelijkheid. De garantie dat de consument het beste product krijgt aangeboden, kan dan niet worden gegeven. En dat is toch wat de consument eigenlijk zou mogen verwachten van een assurantietussenpersoon."

"Van belang is" zo stelt Verdiesen "dat de assurantietussenpersonen duidelijk maken wat ze zijn en wat je van ze kan verwachten. Het zijn hetzij (door)verkopers van verzekeringsprodukten, die per definitie niet onafhankelijk zijn noch willen zijn. Hetzij onafhankelijke adviseurs, waar de consument zich voor een onafhankelijk advies op kan verlaten omdat zij bij de uitkomst van hun advies geen enkel financieel belang hebben. Het zijn dus niet de accountants die hiervoor een verklaring moeten afgeven, maar veeleer de beroepsgroep zelf of de wetgever die die duidelijkheid moet geven."

AFZENDER Nederlandse Orde van Accountants-Administratieconsulenten (NOvAA), Den Haag DATUM 26 maart 2004
CONTACTPERSOON Fred de Vries, tel (070) 338 36 51 / (06) 53 25 91 64

Fred de Vries
hoofd Public Relations
tel. (070) 338 36 51
fax (070) 338 36 59